januari 21

Zelf pensioen opbouwen in 2021; zo zit het!

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Zelf pensioen opbouwen in 2021; zo zit het!

Na het bereiken van de AOW-leeftijd, ontvang je een basispensioen van de overheid. Dit is een zogenaamde AOW-uitkering. Daarnaast kun je ook pensioen opbouwen via de werkgever, maar let wel dat een werkgever hier niet toe verplicht is. Als werknemer kun je daarom ook zelf (extra) pensioen opbouwen. 

Banksparen

Het is mogelijk om extra pensioen te sparen met een bankspaarproduct. Bij een bankspaarproduct bouw je een vermogen op, dat op een geblokkeerde bankrekening wordt gestort. Het is mogelijk om iedere maand een bepaald bedrag te storten, of eenmalig een groot bedrag in dit vermogen te stoppen. Het vermogen wordt daarna gebruikt als een maandelijkse aanvulling op het pensioen. De bank keert het bedrag namelijk in maandelijkse termijnen aan je uit zodra je met pensioen gaat. 

Ook kan er met de bank worden afgesproken dat je bijvoorbeeld elk kwartaal extra geld ontvangt, in plaats van elke maand. 

Het zelf sparen voor je pensioen heeft als voordeel dat je geen vermogensrendementheffing betaalt. Omdat dit bedrag voor je pensioen bedoeld is, ziet de belasting dit niet als vermogen. Daarnaast mag je ook de bedragen die je inlegt aftrekken van je inkomstenbelasting, deze belasting betaal je namelijk pas op het moment dat de bank je vermogen periodiek uitkeert. 

Let wel – om van dit belastingvoordeel gebruik te mogen maken, moet er sprake zijn van een pensioentekort. 

Lijfrente

Naast banksparen is het mogelijk om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Je kunt een lijfrenteverzekering ook wel zien als een levensverzekering. Net als met banksparen kun je periodiek een premie betalen in maandelijkse of jaarlijkse termijnen of je kunt in één keer een groter bedrag storten. 

Nadelen van een lijfrenteverzekering is dat de kosten vaak erg hoog zijn om het af te sluiten en als de verzekeraar failliet gaat, dat het opgebouwde vermogen niet beschermd is. 

Ook voor een lijfrenteverzekering geldt dat er geen vermogensrendementheffing betaald hoeft te worden. 

Zelf sparen

Het is ook altijd mogelijk om zelf te sparen voor je pensioen. Hierdoor heb je het sparen zelf in de hand en kun je zelf bepalen wanneer jij wilt dat het geld vrijkomt of hoeveel je per periode inlegt. Let wel op dat je vaak boven een bepaald bedrag vermogensbelasting betaalt.

Ook interessant:

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Hoe teambuilding op afstand organiseren?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}