januari 5

Alles over de eindejaarsuitkering

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Alles over de eindejaarsuitkering

Een aantal werknemers krijgt aan het einde van het jaar een eindejaarsuitkering of dertiende maand. Deze eindejaarsuitkering wordt meestal eind december uitgekeerd en is een percentage van het bruto jaarsalaris. De eindejaarsuitkering is daarom ook een extra inkomst bovenop het reguliere loon. 

Hoe hoog is een eindejaarsuitkering?

Een eindejaarsuitkering bedraagt meestal 4 tot 8 procent van het jaarsalaris. Dit komt dus neer op een half of een heel jaarsalaris. Omdat de eindejaarsuitkering wel deel uitmaakt van uw loon, moet je hier wel loonheffing over betalen. Tevens is de eindejaarsuitkering niet in de wet verplicht en wordt het gezien als een bijzondere beloning; daarom betaal je hier een hogere belasting over (bijzonder tarief). 

Wanneer eindejaarsuitkering? 

Omdat een eindejaarsuitkering of dertiende maand niet wettelijk verplicht is, zul je moeten kijken of deze beloning in jouw cao staat. Ook kan een eindejaarsuitkering of dertiende maand opgenomen zijn in jouw contract. 

Verschil eindejaarsuitkering en 13e maand

Het verschil tussen een eindejaarsuitkering en een dertiende maand zit hem in het percentage van het bruto jaarsalaris, maar dit hoeft niet altijd. Een eindejaarsuitkering kan tussen de 4 en 8 procent van het jaarsalaris bedragen, zoals hierboven beschreven. Een dertiende maand is, zoals de naam aangeeft, een bruto maandsalaris. Dit is dus standaard ongeveer 8 procent. 

Ook kan er een vast bedrag worden afgesproken dat jij krijgt als eindejaarsuitkering – deze is dus niet altijd naar verhouding van je loon geregeld.

Ook interessant:

Youngtimer regeling in 2021; zo zit het!

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}