januari 21

Clone of Onbetaald verlof in 2021; zo zit het!

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Clone of Onbetaald verlof in 2021; zo zit het!

Arbeidsduurverkorting (adv) en arbeidstijdverkorting (atv) zijn roostervrije uren. Beide zijn bedoeld om dagen van een werknemer te verkorten wanneer hij of zij meer uren werkt dan er in zijn contract staat. Als een werknemer bijvoorbeeld een 36-urige werkweek heeft maar die week 38 uur werkt, bouwt hij 2 atv-uren op. 

Verschil adv en atv

Het verschil tussen adv en atv zit hem in de manier waarop het aantal werkdagen wordt ingekort. Bij adv wordt de werkweek ingekort van bijvoorbeeld 38 naar 36 uur. Bij atv worden er meer roostervrije -of vakantiedagen ingepland. 

Adv en atv staat niet in de wet 

Het recht op adv en atv staat niet wettelijk vast, maar is geregeld in je cao. Hierin staat het aantal atv of adv wat je op kunt bouwen en hoe jij deze dagen kunt opnemen. Soms zijn ze vrij op te nemen, soms zijn ze in het rooster verwerkt. 

Als er geen cao of bedrijfsreglement is waar adv of atv wordt vermeld, is het alsnog mogelijk om hier met je werkgever afspraken over te maken. 

Omdat er wettelijk niets geregeld is over adv- en atv-dagen, kun je als werknemer ook niet vragen om deze dagen uit te laten betalen als je uit dienst treedt. Deze dagen kun je namelijk niet zien als vakantiedagen, die wel wettelijk moeten worden uitbetaald bij vertrek. 

Regels

Omdat adv en atv niet worden gezien als vakantiedagen, kan het betekenen dat een werknemer deze niet mee mag nemen naar het volgende jaar. 

Tevens kan een werkgever werken met roostervrije dagen. Hierdoor heeft een werknemer niet de vrijheid om te beslissen wanneer zij hun dagen opnemen, maar zijn deze al in het rooster vastgelegd. 

Ook interessant:

Hoe teambuilding op afstand organiseren?

Clone of Onbetaald verlof in 2021; zo zit het!

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}