april 21

Zorgverzekeringen voor zzp’ers en freelancers: waar moet je op letten?

  • Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Zorgverzekeringen voor zzp’ers en freelancers: waar moet je op letten?

Als zzp’er of freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering. Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan een lastige opgave zijn, vooral als je op zoek bent naar een goede en goedkope zorgverzekering die past bij jouw persoonlijke situatie. In deze blogpost bespreken we waar je als zzp’er of freelancer op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering, inclusief wat er veranderd is in de basisverzekering voor 2023.

Goedkope zorgverzekering

Als zzp’er of freelancer ben je vaak op zoek naar een goede goedkope zorgverzekering. Het is belangrijk om hierbij niet alleen te letten op de maandelijkse premie, maar ook op de dekking van de zorgverzekering. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogte van het eigen risico en naar de vergoedingen voor belangrijke zorgkosten, zoals fysiotherapie en medicijnen. Een goedkope zorgverzekering kan op de lange termijn duurder uitvallen als je bijvoorbeeld veel eigen risico moet betalen of als je veel kosten maakt die niet vergoed worden door de zorgverzekering. Let daarom goed op de voorwaarden en de dekking van de zorgverzekering.

Basisverzekering

Elk jaar worden de dekking en voorwaarden van de basisverzekering aangepast. Zo zijn er in 2023 een aantal veranderingen doorgevoerd in de basisverzekering. Zo wordt de vergoeding voor tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar uitgebreid met één extra consult voor röntgenfoto’s en een extra consult voor het stellen van een behandelplan. Daarnaast wordt de vergoeding voor zittend ziekenvervoer in bepaalde gevallen uitgebreid en komt er meer vergoeding voor psychologische hulp. Het is belangrijk om deze veranderingen in de basisverzekering goed in de gaten te houden bij het kiezen van een basisverzekering 2023.

Aanvullende verzekering

Als zzp’er of freelancer is het ook belangrijk om te kijken naar aanvullende verzekeringen. Hiermee kun je jezelf extra verzekeren voor zorgkosten die niet gedekt worden door de basisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan tandartsbehandelingen, brillen en lenzen, en fysiotherapie. Let wel op dat aanvullende verzekeringen vaak extra kosten met zich meebrengen en dat de vergoedingen niet altijd even hoog zijn. Kijk daarom kritisch naar welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt en vergelijk de voorwaarden en premies van verschillende zorgverzekeraars.

Collectieve verzekering

Een andere manier om te besparen op je zorgverzekering als zzp’er of freelancer is door te kiezen voor een collectieve verzekering. Veel zzp’ers en freelancers zijn aangesloten bij een brancheorganisatie of vakbond die collectieve kortingen bieden op zorgverzekeringen. Deze kortingen kunnen oplopen tot wel tien procent op de maandelijkse premie. Het is daarom de moeite waard om te kijken of jouw brancheorganisatie of vakbond een collectieve verzekering aanbiedt. Let wel op dat de voorwaarden en dekking van de collectieve verzekering niet altijd beter zijn dan die van individuele verzekeringen. Het is daarom verstandig om ook de voorwaarden en premies van individuele verzekeringen te vergelijken voordat je een keuze maakt. Een zorgverzekering met een lage premie kan een beperkte dekking hebben, waardoor je voor onverwachte kosten komt te staan. Let daarom goed op de voorwaarden en dekking van de zorgverzekering en vergelijk de premies en voorwaarden van verschillende verzekeraars.

Ook interessant:

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

4 tips over timemanagement voor jou

Hoe uitzendbureaus je op weg kunnen helpen naar de ideale baan

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}