februari 28

Waar ben ik voor verzekerd met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

  • Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Waar ben ik voor verzekerd met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je niet alleen jezelf goed verzekeren, maar ook je bedrijf. Wanneer je dit niet doet, kan dit grote gevolgen hebben. Omdat jij je als ondernemer voor van alles en nog wat kunt verzekeren, weet je misschien niet goed welke verzekeringen je wel en niet af moet sluiten. Twijfel je nog over een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? In deze tekst vertellen wij je waar je met deze verzekering precies voor verzekerd bent.

Schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent 

Als ondernemer kun je zelf schade aanrichten als je aan het werk bent, maar dit geldt net zo goed voor jouw personeel. Er kan zelfs schade ontstaan door producten die je maakt of levert.  Wanneer het om schade gaat waar je volgens de Nederlandse wet aansprakelijk voor bent, is de kans groot dat je aansprakelijk gesteld wordt. In dat geval heb je een schadeclaim aan je broek hangen. Omdat zo’n claim behoorlijk hoog op kan lopen, is het niet prettig als je de kosten volledig uit eigen zak moet betalen. Met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dit.

Denk overigens niet dat een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering overbodig is als je als particulier al verzekerd bent voor aansprakelijkheid, want dat is niet het geval. De particuliere verzekering dekt namelijk geen schade die je met jouw bedrijf veroorzaakt. Als jij jezelf ook voor dergelijke schade wilt verzekeren, kun je niet om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering heen.

Soorten zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen

Omdat de meeste verzekeraars tegenwoordig wel een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanbieden, denk je misschien dat het afsluiten van zo’n verzekering niet lastig is. Toch kan het een hele kluif zijn. Dit komt vooral doordat je verschillende mogelijkheden hebt. Om je enigszins voor te bereiden, zetten we hier de opties voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering op een rijtje.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Wie schade veroorzaakt bij een klant, wil dit snel oplossen. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kan je hier een handje bij helpen. Zo’n verzekering dekt niet alleen schade die veroorzaakt wordt door jou of één van je medewerkers, maar ook schade door producten die je maakt of levert. Zowel schade aan objecten als personen valt binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Geef je advies aan anderen of heb je een belangrijke stem in een groot project? Breid een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dan uit met beroepsaansprakelijkheid. Hiermee ben je namelijk ook verzekerd voor hoge kosten die het gevolg zijn van een beroepsfout. Deze aanvullende verzekering is verplicht voor onder meer financieel adviseurs, architecten en advocaten.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA)

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) volstaat een AVB verzekering zzp vaak, maar bedrijven met een bestuur doen er goed aan een AVB uit te breiden met bestuurdersaansprakelijkheid. Met deze aanvullende verzekering voorkom je dat het privévermogen van bestuurders, toezichthouders en commissarissen gevaar loopt bij een aansprakelijkheidsclaim.

Ook interessant:

Hoe uitzendbureaus je op weg kunnen helpen naar de ideale baan

De rol van een ERP systeem in een modern bedrijf

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}