januari 5

Alles over het nulurencontract

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Alles over het nulurencontract

Een nul uren contract is een arbeidsovereenkomst waarin geen werkuren zijn opgenomen. Dit contract wordt vaak aan oproepkrachten gegeven en gaat ervan uit dat er geen loon wordt betaald als er geen werkzaamheden worden verricht. Je moet beschikbaar zijn voor werk, maar het kan dat je niet opgeroepen wordt.

Rechten nulurencontract

Het kan onduidelijk zijn waar je recht op hebt bij een nulurencontract. In de cao staan ook vaak aanvullende regels over een nulurencontract, in sommige cao’s is een nulurencontract bijvoorbeeld niet toegestaan. Andere rechten zijn: 

  • Voor elke oproep behoor je minimaal 3 uur uitbetaald te krijgen, ook als de gewerkte tijd korter is.
  • Je hebt recht op minimaal minimumloon
  • Je hebt recht op vakantiegeld en een doorbetaalde vakantie van tenminste 5 weken
  • Als je ingeroosterd bent en je wordt ziek, dan krijg je minimaal 70 procent van je loon. Als je ziek wordt en je bent niet ingeroosterd, dan heb je geen recht op doorbetaling tijdens ziekte. 
  • Als je langer dan 6 maanden in dienst bent en wordt opgeroepen terwijl je niet kunt werken, heb je recht op doorbetaling van het loon. 

Het is ook belangrijk dat een nulurencontract niet langer dan 6 maanden mag duren. Als jij in deze 6 maanden gedurende 3 maanden regelmatig wordt opgeroepen, dan kun je recht hebben op een vast aantal uren per week. Dit wordt gebaseerd op het gemiddelde aantal uren dat je per week destijds gewerkt hebt. Deze uren worden ook uitbetaald op het moment dat er minder werk is en jij niet wordt opgeroepen. 

Tevens moet de werkgever je doorbetalen als er werk is, maar je niet wordt opgeroepen. Dat is de loondoorbetalingsverplichting. Deze loondoorbetalingsplicht geldt niet als je maar af en toe werkt en dit werk geen vaste vorm heeft. In dat geval mag de werkgever langer dan 6 maanden van de verplichting afwijken. Dit moet echter wel in de cao staan. 

Verschil nulurencontract en oproepcontract

Bij een oproepcontract dan beslis jij zelf of je gaat werken als een werkgever je oproept. Bij een nulurencontract ga je altijd aan het werk als een werkgever je oproept. 

Bij een oproepcontract, ontstaat er na 3 opeenvolgende contracten een vast dienstverband. Bij een nulurencontract mag dit contract slechts 6 maanden in die vorm doorgaan, voordat de werkgever verplicht wordt tot loondoorbetaling. Dan krijgt iemand een contract met een minimaal aantal uren, gebaseerd op het gemiddelde van 3 maanden. Een nulurencontract mag alleen worden verlengd na 6 maanden als de werkzaamheden incidenteel zijn en geen vaste omvang kennen. 

Regels voor het nulurencontract

  • Bij een contract van minder dan 6 maanden, mag er geen proeftijd in zijn opgenomen. 
  • Bij een tijdelijk contract van langer dan 6 maanden moet je werkgever je een maand van tevoren schriftelijk laten weten dat hij je contract niet verlengt. Dit is de aanzegtermijn. 
  • Er mag geen concurrentiebeding in een nulurencontract staan. Behalve als je werkgever kan aantonen dat hij hier een zwaarwegend bedrijfsbelang geldt. 
  • Het kan dat er in jouw contract een loonuitsluitingsbeding staat. Dit betekent dat je alleen loon ontvangt voor de echt gewerkte uren. Let wel: Dit geldt alleen voor de eerste 6 maanden. Daarna moeten er vaste uren worden opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst. 
  • Het niet meer inzetten van een medewerker betekent niet het einde van een contract. Als een werknemer een contract voor bepaalde tijd heeft afgesloten, dan loopt het contract pas op de einddatum af.

Ook interessant:

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Hoe teambuilding op afstand organiseren?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}