november 22

Kies de juiste LED verlichting voor je werkomgeving

  • Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Kies de juiste LED verlichting voor je werkomgeving

Als bedrijf is het essentieel om de juiste soort verlichting te kiezen voor je werkomgeving. Verlichting dient niet alleen om je werknemers een duidelijk zicht te geven, verlichting speelt een belangrijke rol bij het welzijn. Slechte verlichting kan de productiviteit hinderen en zorgt onder andere voor vermoeidheidsklachten, slecht zicht, hoofdpijn en het risico op ongevallen. Met LED verlichting zijn de mogelijkheden tegenwoordig groot, kies voor iedere werkplek de juiste LED verlichting.

Industriële LED verlichting

Veiligheid staat voorop bij industriële bedrijven. Er wordt vaak gewerkt met gevaarlijke stoffen of explosief materiaal en er kan veel stof vrijkomen. Kortom, als u goede industriële LED verlichting zoekt, dan moet de veiligheid leidend zijn. Zelfs een onvoldoende beveiligde lamp kan letterlijk een explosieve situatie veroorzaken. 

In het geval van explosie- en brandgevaarlijke industrieën, is het noodzakelijk om de juiste industriële LED verlichting te kiezen. Kies daarom voor verlichting die voldoen aan de ATEX-richtlijnen. ATEX is de Franse afkorting van ATmosphères EXplosibles. Kenmerk van dit soort LED verlichting, is dat armaturen explosieveilig zijn gemaakt. 

Ook de IP-waarde is een onderdeel waarmee je rekening moet houden bij industriële LED verlichting. De IP-waarde geeft aan hoe goed je industriële LED verlichting bescherming geniet tegen stof en vocht. De waarde bestaat uit twee cijfers. Hoe goed de bescherming tegen stof is, wordt met het eerste cijfer weergegeven en tegen vocht met het tweede cijfer. Voor absoluut vocht- en stofveilige industriële LED verlichting, kies je IP65 armaturen. 

Showroom verlichting

In een showroom is goede showroom verlichting erg belangrijk. Klanten moeten je producten tot in de kleinste details kunnen bekijken. Ook de juiste kleurweergave is erg belangrijk. Je wilt namelijk niet dat als het product eenmaal thuis staat, de kleur heel anders is dan in de showroom. Hierbij let je op de kleurweergave index (CRI). Een CRI van 90-99RA is als showroom verlichting gewenst. 

Daarnaast is ook de kleurtemperatuur voor showroom verlichting belangrijk. De kleurtemperatuur wordt in Kelvin (K) uitgedrukt en geeft de witbalans van het licht aan. Hierbij wordt de kleurtemperatuur ingedeeld van extra warm wit tot koel wit licht. Voor reguliere showroom verlichting is zeker LED verlichting van 4000K nodig. Deze lichtkleur wordt natuurlijk wit genoemd. Gaat de gezellige sfeer in de showroom boven de zichtbaarheid? Dan kun je voor warm wit licht kiezen, bijvoorbeeld 3000 tot 3500K. 

Werkplaatsverlichting

Werkplaatsverlichting is ongelofelijk belangrijk. Er wordt in een werkplaats veel met machines en installaties gewerkt en daar is een goed zicht bij nodig. Ook moet je er rekening mee houden, dat een werkplaats vaak een hoge ruimte is, waardoor lampen hoog hangen. Bij LED verlichting werkplaats moet je op verschillende zaken letten. 

Zo is de Colour Rendering Index (CRI), oftewel de kleurweergave index een belangrijk onderdeel. De CRI geeft aan hoe kleurecht en helder alles wordt weergegeven. De CRI wordt weergegeven in de zogenaamde RA-waarde, met een schaal van tussen de 0 en 100%. Een CRI met 90-99RA geeft de beste kleurweergave. Misschien dat dit niet voor iedere werkplaats nodig is, dan is een CRI met 80-89RA ook nog goed. Voor LED verlichting werkplaats moet je eigenlijk niet lager zitten. 

Een groot voordeel van LED verlichting werkplaats, is dat LED lampen een lange levensduur hebben. Het probleem van hinderlijke knipperende TL-buizen heb je met LED verlichting werkplaats niet meer. Mede door de lange levensduur en het geringe energieverbruik, zul je met LED verlichting werkplaats op lange termijn voordeliger uit zijn.

Ook interessant:

Hoe uitzendbureaus je op weg kunnen helpen naar de ideale baan

De rol van een ERP systeem in een modern bedrijf

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}