april 24

Gebruiksaanwijzing schrijven: hier moet je op letten

  • Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • Gebruiksaanwijzing schrijven: hier moet je op letten

Als je een product gaat verkopen, is het van belang dat je er ook een handleiding bij ontwikkelt. Deze taak kan uitdagend zijn, vooral wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Een handleiding is belangrijk, omdat je het zo makkelijker maakt voor de consument om het product op de juiste manier in gebruik te nemen. Zo verminder je de kans op ongemakken en ontevredenheden. Daarnaast is het voor veel producten ook verplicht om een gebruiksaanwijzing mee te leveren. Nu je weet waarom een gebruiksaanwijzing belangrijk is, lees je in dit artikel drie tips die je kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van je eigen gebruiksaanwijzing.

Houd rekening met je doelgroep

Je bent bekend met alle details, feiten en werkingen van jouw product. De (nieuwe) consument is hier waarschijnlijk een stuk minder wegwijs in. Daarom is het van belang dat je een handleiding schrijft die goed bij je doelgroep past. Hierbij moet je in de huid van de consument kruipen. Dit houdt in dat je je moet inleven in je doelgroep. Je moet al je eigen kennis heel even parkeren en doen alsof je nog nooit van het product hebt gehoord. Welke informatie heb je dan nodig om het product succesvol in gebruik te nemen? Denk ook na over welke schrijfstijl het beste past bij je doelgroep, wanneer ze de handleiding lezen. Aan de hand van die informatie kun je zelf gaan schrijven. Houd de tekst simpel en duidelijk. Probeer daarnaast moeilijke woorden en vakjargon te vermijden.

Maak het visueel

Lees je liever een lang informatief artikel of vind je visuele ondersteuning fijn? Veel mensen vinden het fijn om een foto of video te zien waarin hetgeen dat is opgeschreven, wordt gedemonstreerd. Hier kun je dan ook slim gebruik van maken. Voeg bijvoorbeeld afbeeldingen of tekeningen aan je gebruiksaanwijzing toe. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de gebruiksaanwijzing te voorzien van een QR-code die naar een video linkt. Maak een duidelijke tutorial en publiceer deze video op YouTube of je eigen website. Als je de QR-code naar je eigen website linkt, is het ook nog eens goed voor je website traffic.

Let op je CE-markering

Ook als je een consumentenproduct op de markt brengt, is er een kans dat het product onder CE-markering valt. Deze markering van een product geeft aan dat het product aan de wettelijke eisen en voorschriften voldoet. Voor sommige productgroepen moet je de hulp van een aangemelde instantie inschakelen voor de conformiteitsbeoordeling als onderdeel van de CE-markering. Deze instantie moet goedgekeurd zijn door de overheid. Bij de meeste productgroepen mag de ondernemer zelf de  CE markering doorlopen. Zoek altijd goed uit wat de verplichtingen zijn  voor je product. 

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}