augustus 1

Een kijkje achter de schermen bij koffie

Koffie is het meest geliefde drankje over de hele wereld en daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Maar wat we vaak vergeten is dat de lekkere smaak van die koffie een hele rijke historie kent. We vinden dat elke koffie liefhebber wel de geschiedenis en andere ins-en-outs van koffie moet weten. Daarom geven wij in deze blog een kijkje achter de schermen van het favoriete drankje van de wereld. Lees snel verder en verbreed je koffie kennis!

De historie van koffie

Koffie werd oorspronkelijk ontdekt in Ethiopië. Vanuit hier werd het verspreid naar het Midden-Oosten. Er zijn allerlei verschillende verhalen die de ronde doen en die de oorsprong van koffie zouden moeten verklaren. Een zo’n verhaal is die van een boer uit de bergen in Ethiopië. Hij zag een paar van zijn geiten vol energie en als echte energiebommetjes over de weide huppelen nadat zij van de koffiebonen hadden gesnoept. Een ander leuk verhaal is die van een paar monniken die de bittere koffie vol teleurstelling in het vuur gooiden. Hierbij werden ze verrast door een fantastische geur die vrij kwam. Zo kregen zij het idee om die koffiebonen maar eens extract te maken. 

Maar voordat er echt koffie werd gedronken, is er nog een heel ander proces aan vooraf gegaan. Handelaren zagen al snel dat deze drank van koffiebonen de wereld over zouden nemen, dit ondanks een geheimhouding en uitvoerverbod van de bonen. Ook Nederland speelde een belangrijke rol bij de verspreiding van de koffieplanten. Dit door middel van de koffieplanten van Java in Indonesië. Uiteindelijk is Frankrijk een van de belangrijkste producenten in Europa geworden. Het drinken van koffie werd uiteindelijk populairder dan het drinken van alcoholische dranken.

Arabica en Robusta koffie

Arabica en Robusta koffiebonen zijn de enige twee soorten koffiebonen die geschikt zijn voor consumptie. Arabica is erg geliefd bij koffiebranders en fijnproevers. Dit komt door de milde en aromatische smaak. Deze bonen groeien op een grote hoogte. Koffieplanten maken cafeïne aan als bescherming tegen parasieten. Doordat de Arabica bonen op grote hoogte groeien, bevatten zij minder cafeïne, aangezien op deze hoogten er minder ziekteverwekkers zijn die de plant kunnen aantasten. De Robusta bonen groeien een stuk lager. Hier hebben de planten veel meer te maken met parasitaire aanvallen en wordt er dus meer cafeïne geproduceerd. Hierdoor bevat Robustakoffie dus ook meer cafeïne dan de Arabica variant. Wanneer je ’s ochtends even goed wakker wilt worden, zal een koffie van vers gebrande koffiebonen van de Robusta plant je goed doen.

Ook interessant:

De verschillende soorten verzuim op een rij

De kracht van teruggeven: Dag van de Vrijwilliger

Wat is de Dag van de Leidster en wat kan ik geven?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}