maart 18

De verschillende soorten verzuim op een rij

Wordt een medewerker ziek? Dan is dat in eerste plaats natuurlijk vervelend voor hem of haar, maar ook voor jou als werkgever. Een zieke medewerker brengt allerlei kosten met zich mee. Je bent als werkgever namelijk niet alleen verplicht om het loon van de medewerker door te betalen. Ook verzuimbegeleiding en het inhuren van eventuele vervanging kost geld. Met een verzuimverzekering van verzuimverzekeraar Sazas, bescherm je jezelf tegen de financiële risico’s van verzuim.

Om ziekteverzuim te voorkomen en te verminderen, is het goed om te weten welke verschillende soorten en kleuren verzuim er zijn. In dit artikel lees je daarover meer.

De verschillende verzuimkleuren  

Er zijn vier verzuimkleuren: wit, grijs, zwart en roze. Deze kleuren helpen je te herkennen met welk soort verzuim je als werkgever te maken hebt.

Wit verzuim

Wit verzuim is een veelvoorkomende verzuimsoort: ongeveer 30% van het totale ziekteverzuim is wit verzuim. Dit betekent dat een medewerker ziek wordt en daardoor niet kan werken. De medewerker is dan (tijdelijk) arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door griep, een operatie of een hartinfarct. De medewerker krijgt dan ziekteverlof.

Grijs verzuim  

Bij grijs verzuim is de medewerker ziek, maar is het nog wel mogelijk om (sommige) werkzaamheden uit te voeren. Een medewerker kan er dan voor kiezen om zich wel of niet ziek te melden. Als werkgever probeer je dan een goede inschatting te maken van de situatie: misschien kan de medewerker bepaald werk nog wel doen, eventueel met aanpassingen?

Zwart verzuim

Zwart verzuim is een vorm van fraude. Een medewerker meldt zich ziek, maar is niet echt ziek en dus ook niet arbeidsongeschikt. Een voorbeeld hiervan is een medewerker die zich ziekmeldt in een periode waarvoor zijn of haar verlof eerder is afgewezen.

Roze verzuim

Bij roze verzuim is een medewerker wel aan het werk, maar presteert hij of zij niet meer zo goed. Bijvoorbeeld als de werkdruk te hoog is.

De verschillende verzuimlengtes

Hoe lang een medewerker ziek is, verschilt per situatie. En daarmee verschilt ook hoeveel invloed het verzuim heeft op jouw bedrijf. Om goed inzicht te krijgen, wordt onderscheid gemaakt tussen drie verzuimlengtes.

Kort verzuim      

Kort verzuim is de meest voorkomende vorm van verzuim. Een medewerker is dan minder dan een week ziek, bijvoorbeeld door griep.

Middellang verzuim           

Is een medewerker langer dan een week, maar korter dan zes weken ziek? Dan gaat het om middellang verzuim. Een voorbeeld hiervan zijn ernstige rugklachten, waardoor een medewerker niet kan werken.

Lang verzuim      

Bij langdurig verzuim kan een medewerker langer dan zes weken niet werken door ziekte. Bijvoorbeeld door een burn-out.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}