Onbetaald verlof neem je een periode van je werk op waarin je geen salaris krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een wereldreis maken of om langer voor je pasgeboren kind te kunnen genieten.
Recht
Je hebt geen recht op onbetaald verlof. Het kan wel zo zijn dat dit in je cao anders geregeld is. Je werkgever mag daarom ook je verzoek tot onbetaald verlof weigeren omdat het immers een gunst is en geen verplichting om hierop in te gaan.
Deeltijd
Het is mogelijk om onbetaald verlof in deeltijd op te nemen, bijvoorbeeld om te zorgen voor een langdurig ziek familielid. Je krijgt dan alleen loon over de uren waarin je werkt.
Vakantiedagen
Tijdens het onbetaald verlof worden ook geen vakantiedagen opgebouwd. Dit kan alleen als het verlof wordt gebruikt voor een langdurend zorgverlof.
Ziekte
Als een werknemer tijdens het verlof ziek wordt, dan heeft hij ook geen recht op ziekengeld omdat er ook geen recht is op salaris. Bij het werken in deeltijd krijgt hij alleen loon of een uitkering over het aantal uren dat normaal gewerkt zou worden.
Wel kan ziekte een reden zijn om het verlof af te breken. Dit kan alleen in overleg met de werkgever. Zodoende kun je zo snel mogelijk met de herintegratie starten op het werk.
Pensioen
Voordat je met onbetaald verlof gaat, is het verstandig om aan je werkgever te vragen wat voor gevolgen dit heeft voor je pensioen. Je krijgt immers geen salaris, dus hoe heeft dit betrekking op jouw pensioenfonds. Vaak zul je zelf dit tekort moeten aanpakken door bijvoorbeeld maandelijks premie te betalen. Het kan ook dat je ervoor kiest om geen pensioen op te bouwen, waardoor je uiteindelijk minder pensioen hebt als je de AOW-leeftijd bereikt.
Werkloos
Op het moment dat je werkloos wordt, dan houdt ook het onbetaald verlof per direct op. Tijdens het onbetaald verlof ben je wel verzekerd voor de WW, mits deze korter is dan 18 maanden.