januari 21

Proeftijd in 2021; zo zit het!

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Proeftijd in 2021; zo zit het!

Een proeftijd is een periode waarin zowel de werkgever als de werknemer het contract op elk moment op kan zeggen. Een arbeidsovereenkomst bevat daarom vaak een proeftijd. Dit is niet verplicht en kan daarom ook ontbreken. Een proeftijd mag niet voorkomen in een contract van 6 maanden of korter. 

Duur proeftijd

De lengte van de proeftijd kan verschillen. De proeftijd bedraagt 1 maand bij een tijdelijk contract (bepaalde tijd) tussen de 6 maanden en 2 jaar. Bij een contract van 2 jaar of langer óf bij een vast contract mag de proeftijd maximaal 2 maanden duren. 

Proeftijd ontbreekt in contract

Omdat een proeftijd niet verplicht is, hoeft deze niet in je contract te staan. De proeftijd kan echter wel zijn opgenomen in de cao, vraag daar dus naar mocht deze in je contract ontbreken. Als er geen proeftijd is opgenomen in het contract, moet je je aan de opzegtermijn houden die in het contract staat.

De opzegtermijn kan een maand zijn met tussentijds opzeggen, maar het is ook mogelijk dat je pas mag opzeggen aan het einde van je contract.

Ontslag tijdens proeftijd

Omdat er geen opzegtermijn geldt tijdens de proeftijd, is het mogelijk om het contract op elk moment stop te zetten. De werkgever hoeft dus ook niet uit te leggen waarom hij je ontslaat. Wel kan het zijn dat je mogelijk recht hebt op een ziektewetuitkering als je ziek wordt tijdens de proeftijd en dan ontslag krijgt. 

Als er om een reden wordt gevraagd moet de werkgever, maar ook de werknemer, schriftelijk aangeven waarom hij het contract opzegt. 

Proeftijd volgend contract

Mocht er na een tijdelijk contract een volgend contract volgen, dan mag daar niet opnieuw een proeftijd in worden opgenomen. Dit kan wel als de werkzaamheden en de functie anders zijn dan in de functie van het eerste contract. 

Regels rondom proeftijd

Er zijn strenge regels rondom het toepassen van de proeftijd. Als deze regels niet worden nageleefd, dan is de proeftijd niet geldig en heeft een werknemer geen proeftijd in zijn arbeidsovereenkomst. Dit kan gebeuren onder de volgende omstandigheden: 

  • De proeftijd langer is dan wettelijk is toegestaan
  • De werkgever een proeftijd opneemt in een opvolgend contract terwijl de werkzaamheden onveranderd zijn 
  • Er een proeftijd staat in een contract van 6 maanden of korter 

Ook interessant:

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Hoe teambuilding op afstand organiseren?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}