Een werkkostenregeling (WKR) zijn alle kosten die jij aan een werknemer vergoed en vergoedingen die aan hen worden verstrekt. Dit valt nu sinds januari 2015 onder 1 regeling. Niet alle vergoedingen, verstrekkingen en voorzieningen worden belast. Ongeveer 1,2 procent van het totale fiscale loon mag worden besteed aan onbelaste vergoedingen, dit is de ‘vrije ruimte’. Daarboven betaal je een eindheffing van 80 procent.
Gerichte vrijstellingen
Over bepaalde vergoedingen hoeft geen belasting te worden betaald. Deze vergoedingen en verstrekkingen zijn vrijgesteld en gaan niet ten koste van de vrije ruimte van 1,2 procent. Onder gerichte vrijstellingen vallen onder andere de volgende kosten:
- Kosten voor woon-werkverkeer (tot €0,19 per kilometer);
- Treinkaartjes;
- Abonnementen openbaar vervoer;
- Verhuiskosten vanwege werk;
- Zakelijke overnachtingen;
- Maaltijden bij overwerk;
- Laptops;
- Cursussen, seminars en opleidingen;
- Kosten voor werknemers die tijdelijk worden uitgezonden naar het buitenland.
Intermediaire kosten
Intermediaire kosten zijn kosten die de werknemer heeft gemaakt voor zijn werk. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer voor zijn werk moet reizen en parkeerkosten in een andere stad moet betalen en deze kosten voorschiet. Omdat deze vergoedingen niet worden gezien als loon, hoeft hier ook geen belasting voor betaald te worden. Ook deze vergoedingen gaan niet ten koste van de vrije ruimte.
Nihilwaardering
Bepaalde voorzieningen op het werk vallen onder de nihilwaardering, zoals bijvoorbeeld consumpties zoals koffie of bedrijfskleding. Belangrijk is wel dat het hier gaat om ‘loon’ in natura en dus niet om geldbedragen. Hier volgen een aantal voorbeelden van nihilwaardering:
- Smartphones. Deze smartphone moet wél minimaal voor 10 procent zakelijk gebruik zijn;
- Bedrijfskleding zoals uniformen;
- Apparatuur zoals laptops of tablets die buiten de werkplek ook gebruikt worden. Deze apparatuur moet voor minstens 90 procent zakelijk gebruik zijn;
- Consumpties zoals koffie, fruit en bouillon;
- Arbovoorzieningen, wanneer deze volgens de wet verplicht zijn gesteld;
- Bedrijfsfitness als dit op de werkplek plaatsvindt.
Vergoeding vrije ruimte
Alles wat niet binnen de drie genoemde categorieën valt, valt onder de vergoeding vrije ruimte. Deze vrije ruimte is 1,2 procent van de totale fiscale loonsom van een organisatie. Alles wat binnen deze vrije ruimte valt, is ook vrijgesteld van belasting. Voorbeelden hiervan zijn:
- Kerstpakketten;
- Maaltijdvergoedingen;
- Personeelsfeestjes (als deze niet in op de werkplek bevinden).
Vergoeding buiten de vrije ruimte
Wanneer je meer uitgeeft dan de vrijgestelde 1,2 procent, spreken we over vergoedingen buiten de vrije ruimte. Hier moet belasting over worden betaald van 80 procent. Deze belasting mag je ook niet op de werknemer verhalen, dus de kosten zijn voor de rekening van de werkgever.