januari 5

Alles over: reorganisatie

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Alles over: reorganisatie

Een reorganisatie is een wijziging in een organisatie, vaak met serieuze gevolgen. Een deel van het personeel kan bij een reorganisatie bijvoorbeeld worden ontslagen. 

Redenen 

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom er sprake is van een reorganisatie binnen een bedrijf. Hier volgen een aantal: 

Fusie

Wanneer er twee bedrijven samengaan of een bedrijf wordt overgenomen door een andere onderneming is er sprake van een fusie. Vaak zijn er veranderingen in de organisatiestructuur, maar ook verdwijnen er afdelingen en komen nieuwe functies bij. Tevens valt er te denken aan het verhuizen naar bijvoorbeeld een ander kantoor als onderdeel van de fusie. 

Automatisering

Tevens zijn er bedrijven die reorganiseren vanwege automatisering. Doordat een deel van de werkzaamheden opgepakt kunnen worden door betere hardware of software, vervalt dit deel voor werknemers. 

Financiële problemen

Een van de meest voorkomende redenen voor een reorganisatie is dat het financieel slecht gaat met het bedrijf. Dit betekent vaak dat een aantal werknemers wordt ontslagen om kosten te drukken en teams worden vaak hervormd. 

Mogelijke gevolgen

Overplaatsing

Je behoudt je functie maar je wordt overgeplaatst naar een ander filiaal of bedrijf (bij sprake van een overname). Er moeten afspraken gemaakt worden over wat de gevolgen zijn van een overplaatsing; hoe lang is de reistijd en worden eventuele verhuiskosten geregeld bijvoorbeeld. Als dit niet in de CAO vaststaat, dan wordt dit vaak in een Sociaal Plan opgenomen. 

Andere functie 

Het kan ook voorkomen dat je functie verandert wanneer het bedrijf een reorganisatie ondergaat. Misschien komen er wel taken bij omdat een deel van de medewerkers ontslagen wordt. In het Sociaal Plan kunnen dan ook afspraken staan over het loon en of het oude loon behouden wordt wanneer iemand in een lagere schaal is ingedeeld. 

Ontslag

Als laatste kan het ook dat je bij een reorganisatie ontslagen wordt. Als dit het geval is dan vraagt je werkgever het ontslag aan bij het UWV vanwege bedrijfseconomische redenen, waarin de noodzaak moet worden aangetoond.

Ook interessant:

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Hoe teambuilding op afstand organiseren?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}