januari 5

Hoe werkt vakantiegeld?

  • Home
  • /
  • HR
  • /
  • Hoe werkt vakantiegeld?

Elke werknemer met een arbeidsovereenkomst en in Nederland woont heeft recht op vakantiegeld per jaar. Vakantiegeld bedraagt meestal 8 procent van het brutosalaris van het afgelopen jaar. 

Hoogte vakantiegeld

Het vakantiegeld wordt berekend aan het bruto jaarsalaris dat is verdiend in het afgelopen jaar (vaak van mei tot mei). Mocht je minder dan een jaar hebben gewerkt, dan wordt dit aan de hand van bijvoorbeeld 7 maanden berekend. Andere betalingen zoals een winstuitkering, onkostenvergoeding of een eindejaarsuitkering tellen niet mee in deze berekening en hier hoeft geen vakantiegeld over te worden betaald. 

Wel vallen prestatietoeslagen, gevarengeld en tegemoetkomingen in de hypotheek   en provisie onder het brutoloon en daarom wordt dit wel bij het bruto jaarsalaris opgeteld. 

Je hebt als werknemer recht op minimaal 8 procent van je brutoloon. Uiteraard kan het zo zijn dat een werkgever een hoger bedrag uitkeert, dat staat vastgesteld in je contract of cao. 

Per maand of per jaar

Een werkgever is verplicht om vakantiegeld minimaal 1 keer per jaar uit te keren. Verreweg de meeste werknemers zullen dan ook het salaris in mei of juni ontvangen, maar het is ook goed mogelijk dat het vakantiegeld iedere maand wordt uitgekeerd. Je krijgt dan over 12 maanden hetzelfde bedrag als dat je in 1 keer zou ontvangen. 

Uit dienst

Bij uitdiensttreding vindt er een zogenaamde eindafrekening plaats. Bij het beëindigen van het dienstverband heb je als werknemer niet alleen recht op de uitbetaling van opgebouwde (maar niet genoten) vakantiedagen, maar ook op de opgebouwde vakantietoeslag. 

Deze uitbetaling vindt vaak een maand na het beëindigen van het dienstverband plaats, inclusief het vakantiegeld. 

Ziekte

Ook bij ziekte is vakantietoeslag wettelijk verplicht. Wel kan het zo zijn dat een werknemer slechts 70 procent loon kreeg en dus slechts over dit opgebouwde bruto jaarsalaris 8 procent vakantiegeld ontvangt. Dit geldt ook als het loon verlaagd was door verlof. 

Uitkering

Ook met een uitkering ontvang je als werknemer vakantiegeld. Dit geldt voor de volgende uitkeringen: 

  • WW
  • WIA (WGA en IVA)
  • Wajong
  • IOW
  • WAO
  • WAZ

Het vakantiegeld bedraagt 8 procent van de bruto-uitkering. Hier wordt tevens belasting vanaf getrokken voordat het wordt overgemaakt. Dit vakantiegeld wordt meestal uitgekeerd in mei of in juni, conform reguliere datum. Mocht er een beslaglegging op een uitkering plaatsvinden, vanwege bijvoorbeeld schulden, dan wordt het vakantiegeld niet uitgekeerd. 

Wanneer een werknemer in de ziektewet verkeerd of een zwangerschapsuitkering heeft, is dat uitkering al inclusief vakantiegeld. 

Belasting

Voor vakantiegeld gelden dezelfde belastingtarieven als voor het loon. Het belastingtarief tot 20.142 euro is 36,55 procent. Van 20.143 tot 68.507 euro is het 40,85 procent. Boven de 68.507 euro bedraagt dit 51,95 procent.
Uw vakantiegeld valt onder dezelfde regeling. Mocht een werknemer bijvoorbeeld 27.000 bruto jaarsalaris hebben, dan betaalt hij 40,85 procent belasting over het vakantiegeld. 

8 procent van een 27.000 bruto jaarsalaris is ongeveer 2160 euro. Hier gaat dan 40,65 procent belasting vanaf, ofwel 882,36 euro. Het vakantiegeld wat overblijft bedraagt ongeveer 1277 euro.

Ook interessant:

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Hoe teambuilding op afstand organiseren?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}