januari 10

Youngtimer regeling in 2021; zo zit het!

Zakelijk rijden kan voor veel ondernemers een prettige bijeenkomst zijn. Echter komen en ook minder leuke dingen bij kijken zoals bijtelling. Als je minder bijtelling wil betalen dan kan je gebruik maken van de youngtimer regeling. In dit artikel gaan we dieper in op de youngtimer regeling van 2021. Wat houdt het in, hoe maak je er gebruik van en hoeveel geld bespaar je?

Je hebt de term vast wel eens gehoord in een televisiereclame over auto’s; bijtelling. Als ondernemer weet je waarschijnlijk ook wat het inhoudt. Particulieren weten dit vaak niet. Vandaar dat we eerst nog even ingaan op wat bijtelling precies is.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders die jaarlijks meer dan 500 kilometers maken. Deze kilometers worden door de belastingdienst als inkomsten geteld waardoor je hier inkomstenbelasting over moet betalen.

Hoeveel belasting je moet betalen wordt bepaald aan de hoeveelheid bijtelling die er aan de auto wordt toegekend. Zo zijn er 3 categorieën met ieder een eigen bijtelling;

  • Elektrische auto’s – 8% over de eerste € 45.000 van de cataloguswaarde en 22% over de overige cataloguswaarde
  • Normale auto’s – 22% over de cataloguswaarde
  • Auto’s van 15 jaar en ouder (dit zijn youngtimer en vallen onder de youngtimer regeling) – 35% over de dagwaarde van de auto


Bron: Rabobank

youngtimer rekening berekenen

Wat is de youngtimer regeling?  

De youngtimer regeling is een regeling die bepaalt dat je op een youngtimer een ander bedrag aan bijtelling betaalt.

Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Waar de normale bijtelling dus wordt berekend over de cataloguswaarde, geldt dit bij de youngtimer regeling over de dagwaarde.

Voorbeeld:
Je hebt een Mercedes die op benzine rijdt en de auto is inmiddels 10 jaar oud. De auto is in werkelijkheid misschien nog maar € 10.000 waard maar toen deze nieuw was kostte de auto € 50.000. Als je deze auto zakelijk rijdt betaal je 22% bijtelling over de 50.000 euro.

Stel dat dezelfde auto 15 jaar oud is en nog € 5.000 waar is. Bij 15 jaar telt de Mercedes als youngtimer en betaal je volgens de youngtimer regeling van 2021 een bedrag van 35% over de dagwaarde van 5000 euro. 

Je bent dus veel goedkoper uit in dit geval. Wel is het zo dat je wellicht wat meer reparatiekosten op een oudere auto kan verwachten. In veruit de meeste gevallen is dit echter nog steeds stukken goedkoper dan een ‘nieuwe’ auto op de zaak rijden.

Youngtimer regeling berekening 2021

Net als vorig jaar is de bijtelling voor de youngtimer regeling vastgesteld op 35%. Hoeveel kosten je kan verwachten laten we in het voorbeeld hieronder zien. 

Dagwaarde auto: € 5000
Bijtelling youngtimer in 2021: 35%

Bijtelling per jaar: 5000 X 0,35 = € 1750
Bijtelling per maand: 1750 / 12 = € 145,83

Let op, de bijtelling is niet het bedrag wat je moet betalen. Het bedrag wat uit de bijtelling naar voren komt wordt als inkomsten gezien, en pas daarover dien je belasting te betalen.

Wil je zelf jouw eigen youngtimer kosten berekenen? Doe dat via dit blog van BridgeFund.

Ook interessant:

Wat zijn autosloperijen?

Hoe ga je met bedrijfsafval om?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}