december 30

Wat is SD-WAN en waar kan je het voor gebruiken?

Wat is SD-WAN en waar kan je het voor gebruiken? Dat is de vraag die wij in dit artikel voor jou gaan beantwoorden. Laten we beginnen met het volledig uitschrijven van deze afkorting. SD-WAN staat namelijk voor software-defined wide area network en dit is een benadering voor software defined networking (SDN). Dit kan je het beste zien als technologie die wordt toegepast op wide area network (WAN) connecties. Met behulp van SD-WAN is het voor bedrijven makkelijker om individuele bedrijfslocaties te verbinden aan het interne netwerk.

Technologische ontwikkelingen

Kijken we naar SD-WAN, dan kijken we absoluut naar zeer interessante technologische ontwikkelingen en dit is al het geval sinds 2017. Toen der tijd werd SD-WAN door Gartner gekenmerkt als mainstream networktechnologie. Inmiddels gebruiken al meer dan 16.000 ondernemingen deze technologie en dat is niet voor niets het geval. Zo krijgen bedrijven bijvoorbeeld ook vaak het advies om onderzoek te doen naar SD-WAN oplossingen op het moment dat zij een WAN refresh in overweging nemen. Dit is vaak het geval als bedrijven met meerdere applicaties werken in de cloud of als zij app prestaties willen verbeteren. 

De verschillende voordelen

Dat bedrijven graag gebruik maken van SD-WAN, dat komt natuurlijk door de voordelen. Ben jij benieuwd naar welke voordelen dit zijn? Dan is dit absoluut de alinea waar jij moet zijn. In deze alinea leggen we je dit namelijk precies uit. Laten we beginnen met het eerste voordeel. SD-WAN belooft namelijk flexibiliteit, snelheid, maar ook lagere kosten wat dus ook bijdraagt aan een hogere winstgevendheid. Verder verbetert men hiermee het gebruik van resources voor multisite deployments en is er sprake van efficiënter gebruik van bandbreedte.

Zoals gezegd zorgt SD-WAN voor meer snelheid en flexibiliteit. Dit is vooral het geval bij het bewerkstelligen of implementeren van nieuwe connecties. Juist daarom is SD-WAN zo’n interessante mogelijkheid voor bedrijven. Zo kunnen service providers klanten bijvoorbeeld de hoogste performance bieden. Ook worden de leveringstijden behoorlijk verkort en dat zonder dat het beveiligingsniveau verlaagd wordt of dat er risico’s ontstaan als het gaat om de privacy.

Voordelen genoemd door bedrijven die gebruikmaken van SD-WAN

Bovenstaand hebben we je al veel verteld over de voordelen, echter zijn we er nog niet. Kijken we naar wat SD-WAN gebruikers aangeven, dan komen we namelijk tot nog veel meer voordelen. Zo geven zij aan dat zij nu voorzien zijn van agility en snelheid door zero touch provisioning en configuratie-automatisering. Verder zijn er veel service chaining mogelijkheden, hiermee kan men geavanceerde functies in het netwerk plaatsen en dat op strategische wijze. Dat SD-WAN kostenbesparend is, komt door de experts vooral door de vermindering van de totale kosten van WAN-koppelingen. 

Wat ook goed om te weten is dat SW-WAN oplossing onafhankelijk functioneren van de service providers en dat dankzij de hoge flexibiliteit nieuwe locaties en applicaties toegevoegd kunnen worden. Ook is een uitbreiding van het bestaande WAN mogelijk met cloud-based applicaties. Kortom, SD-WAN biedt een hoop voordelen en het is dan ook niet gek dat steeds meer service providers hiervoor kiezen.

Ook interessant:

De impact van bouwfysica op energie-efficiënte gebouwen

Kantoor inrichten als startende ondernemer? Slimme tips!

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}