januari 31

Waarom je beter een kantoorpand kunt huren in plaats van kopen  

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Waarom je beter een kantoorpand kunt huren in plaats van kopen  

Waarom je beter een kantoorpand kunt huren in plaats van kopen. Kopen is beter dan huren. Dat is de heersende gedachte, of het nu om woon- of werkruimte gaat. Bij kopen bouw je immers vermogen op, terwijl je bij huren enkel vermogen verliest. Tóch biedt een kantoorpand huren vele voordelen ten opzichte van een kantoorpand kopen. Nieuwsgierig? Je leest er alles over in dit artikel!

1. Huren wat je nodig hebt

Aanbod

Als je bekijkt welke kantoorpanden te koop zijn, zul je al snel ontdekken dat het aanbod aan ‘kleine’ kantoorpanden zeer beperkt is. Kantoorruimtes van 400m2 à 500m2 zijn nauwelijks in de verkoop. Dat is voor veel ondernemers onnodig veel ruimte. Het huuraanbod is echter compleet het tegenovergestelde: er zijn juist ontzettend veel kleine(re) kantoorruimtes te huur. 

Flexibiliteit

Dat betekent dat kantoorruimte huren flexibiliteit biedt ten opzichte van kopen. Je kunt namelijk precies huren wat je nodig hebt. Bij groei of krimp van je bedrijf, kun je namelijk gemakkelijker naar een ander kantoorpand verkassen. Zonder dat dit een gigantische berg aan financiële en administratieve rompslomp met zich meebrengt. 

2.Kleiner financieel risico

Investering

Het kopen van een kantoorpand is een flinke investering, waarvan je tenminste 20% tot 40% uit eigen vermogen moet putten. Helemaal op deze instabiele vastgoedmarkt, is het maar de vraag of je dit geld later weer terugverdient. Het is immers geen onrealistische mogelijkheid dat de waarde zal dalen in plaats van stijgen. 

Huurcontract

Bovendien worden er vaak minder eisen gesteld aan het afsluiten van een huurcontract dan een koopcontract. Huurcontracten worden vaak voor één tot hooguit enkele jaren afgesloten, waardoor de verhuurder een minder groot financieel risico loopt en schappelijker met voorwaarden om kan gaan dan een kredietverstrekker.

3.Werken op een a-locatie

Wil jij een kantoor huren in Amsterdam of een andere grote stad? Kantoorpanden die te koop zijn, bevinden zich vaker op een b-locatie dan een a-locatie. Dit komt omdat de kantoorpanden op a-locaties vaak al in het bezit zijn van vastgoedeigenaren die liever verhuren en daar de financiële vruchten van plukken, dan dat zij hun kostbare kantoorpanden verkopen. Huren betekent dus meer variatie in locatiekeuze dan kopen.  

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}