juli 10

Waar moet je op moet letten bij het kiezen van een notaris

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Waar moet je op moet letten bij het kiezen van een notaris

Een verhuizing, een huwelijk en een scheiding. Het zijn allen persoonlijke situaties van hevige verandering, maar waar ook het formele deel van het opstellen van aktes bij komt kijken. Voor dit formele deel van het schrijven van de aktes heb je een notaris nodig. Het kiezen van een notaris kan lastig zijn, maar het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Daarom hebben we hier 3 dingen opgesomd waar je op kunt letten bij de keuze van uw notaris. 


Laat je adviseren op basis van je situatie

 Er zijn omstandigheden die het maken van een notariële akte echter ingewikkelder maken. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een eigen bedrijf, of als je met een partner samen dit bedrijf runt. Als u in dit geval een verklaring van erfrecht bij de notaris zou willen regelen (een document waarin een aantal belangrijke zaken omtrent het nalatenschap zijn vastgelegd), zijn er extra dingen waar rekening mee moet worden gehouden in de akte.

Hierbij is het belangrijk om goed geadviseerd te worden, waarbij er oog is voor ieders wensen. Hou in geval van gecompliceerde situaties rekening met bijkomende kosten en informeer hier ook naar in de offerte. 

Vraag offertes aan en vergelijk

Bij het vergelijken van notarissen kijken mensen vaak naar de tarieven die zijn aangegeven op de website. Hierin ontbreken alleen vaak nog kosten zoals administratie- en advieskosten, waar je vaak pas aan het einde van het proces wordt mee geconfronteerd. Het is daarom belangrijk om bij verschillende notarissen offertes aan te vragen zodat u preciezer het bedrag kunt vergelijken.

Het aanvragen van offertes doe je ook zodat je onverwachte kosten kan voorkomen. Het is dus een belangrijke stap in de keuze als u financieel de beste keuze wilt maken, en goed om hiervoor je tijd te nemen. 

Begrijp de akte en vraag om uitleg

Bij het opstellen van belangrijke formele documenten die veelal uw levensloop op financieel gebied bepalen, is het belangrijk om te snappen waar je je handtekening voor zet. In notariële akten worden vaak moeilijke termen gebruikt die het lastig maken de afspraken in het document te doorgronden. Vraag daarom goed door naar de betekenis van deze termen en vraag opheldering waar nodig.

Hierbij is het ook goed om uit te kijken naar een notaris te hebben die helder is in taalgebruik en waarmee u een persoonlijke klik heeft. Op deze manier kan je een langere duurzame relatie met je notaris aangaan, wat van pas komt bij kwetsbare en bepalende momenten in je leven.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}