oktober 7

voordelen van een zakelijke hypotheek

Woningen blijven in waarde stijgen, maar geldt dat ook voor zakelijk onroerend goed? Door de lockdowns en het thuiswerken is de zakelijke markt in 2020 minder gegroeid. Vooral het winkel- en horecavastgoed heeft het zwaar gehad vanwege de verplichte sluitingen. De leegstand is verder toegenomen, maar het dieptepunt lijkt bereikt. De economische verwachtingen zijn optimistisch en de corona maatregelen zijn nagenoeg opgeheven.

Eigendom of huren?

Voor een ondernemer is het de vraag om een bedrijfspand in eigendom te hebben of te huren. Beide varianten hebben voor- en nadelen voor de financiële en fiscale positie. Een belangrijk voordeel bij het kopen van een bedrijfspand is het kostenplaatje. De meeste zakelijke hypotheken worden op basis van annuïteit afgesloten. Dit betekent gedurende een lange periode een zekerheid dat de bedrijfslasten niet stijgen, maar juist minder worden. De rente wordt namelijk minder naarmate er afgelost wordt. In deze tijd met een lage hypotheekrente, kan dit een gunstige optie zijn. Huren blijven immers stijgen, wat een drukkend effect heeft op de uiteindelijke winstcijfers.

Rente afhankelijk van verschillende factoren

De rente op zakelijk onroerend goed schommelt tussen de 2 en 6,5 procent. De rente is afhankelijk van verschillende factoren zoals basisrente, marge, looptijd en risicokosten. De looptijd van een zakelijke hypotheek is minimaal vijf en maximaal tien of zelfs twintig jaar. De maximale financiering bedraagt zo’n 65 procent van de getaxeerde waarde van het pand. Betreft het een duurzaam kantoorpand met een gunstig energielabel dan kan tot 80 procent gefinancierd worden. Dit betekent dat een aanzienlijk deel op basis van eigen vermogen ingebracht dient te worden.

Financiële eisen

Banken stellen financiële eisen voor wat betreft omzet, vermogen en resultaat. Jaarcijfers van minimaal twee jaar moeten overlegd worden. De ondernemersvorm is minder belangrijk. Een bedrijfshypotheek kan gegeven worden aan een eenmanszaak, vof of Besloten Vennootschap. Wel dient een ondernemer minimaal enkele jaren zelfstandig te zijn.

Een zakelijk vastgoed financieren begint met het vergelijken van verschillende aanbieders. Niet alleen rente is bepalend, maar ook de aflossing, afsluitprovisie en de mogelijkheid van vervroegd aflossen. Veel banken sluiten de mogelijkheid om het pand te verhuren uit. Er zijn ook banken die een gedeeltelijke verhuring toelaten.

Ook interessant:

De veelzijdige schaftwagen: Ontdek de mogelijkheden

Boost jouw carrière met coworking in Rotterdam

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}