september 21

Het verschil tussen operational en financial lease

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Het verschil tussen operational en financial lease

Als ondernemer is uw eigen vermogen uw geheime wapen en dit geheime wapen gebruikt u als een hefboom om zo veel mogelijk omzet te genereren. Helaas is uw eigen vermogen gelimiteerd. Daarom bent u terughoudend met het besteden ervan, omdat daardoor uw hefboom kleiner wordt. Want dat kan precies het verschil zijn tussen successen boeken en falen. Een van de methodes om uw eigen vermogen in stand te houden is het toepassen van lease. Daarom is lease in het zakelijke domein zo populair.

De voor en nadelen van verschillende leasevormen

Er zijn verschillende soorten lease, met elk eigen voordelen en nadelen. Als u deze verschillen kent, kunt u uw beste investeringsbeslissingen nemen. De belangrijkste leasevormen voor ondernemers zijn:

  • Operational lease;
  • Financial lease.

Welke leasevorm het beste bij u past, is niet op voorhand te zeggen. Er zijn duidelijke verschillen tussen deze leasevormen, maar het is afhankelijk van de situatie en het beoogde resultaat om de optimale leasevorm te bepalen. Hieronder worden kort de verschillen tussen de twee leasevormen besproken.

Ontzorging met operational lease

Operational lease is de meest eenvoudige van de twee genoemde leasevormen. Een van de belangrijkste kenmerken van operational lease is dat u, de ondernemer, wordt ontzorgd door de leasemaatschappij. Alle dagelijkse beslommeringen liggen op het bordje van de leasemaatschappij en u betaalt in ruil daarvoor elke maand een vast bedrag voor de auto en een variabel bedrag voor brandstofkosten (via een brandstofvoorschot). U heeft dus niets te maken met verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, afschrijvingen, pechhulp abonnementen, verwisselen van zomerbanden naar winterbanden en weer terug en periodieke keuringen. Dat scheelt tijd, maar ook complexiteit, zodat u in uw hoofd ruimte overhoudt om de zakelijke beslissingen te nemen.

Een ander kenmerk van operational lease is dat de auto het eigendom blijft van de leasemaatschappij en aan het einde van de leaseperiode gaat de auto, na een eindcontrole, weer terug naar de leasemaatschappij. Zo hoeft u als ondernemer ook geen rekening te houden met de restwaarde van de auto.

Operational lease staat dus alleen aan de kostenkant van uw verlies- en winstrekening. De auto komt dan ook nooit terug in de balans.

Financial lease

Bij financial lease bent u als ondernemer direct economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat u de auto niet alleen naar eigen inzicht mag inzetten, maar u bent ook verantwoordelijk voor alle bijkomende zorgen, zoals verzekeringen, motorrijtuigenbelasting en alle andere beslommeringen waar een autobezitter mee wordt geconfronteerd. Uiteraard betaalt u eveneens de brandstofkosten. 

Net als bij operational lease financiert de leasemaatschappij de aanschaf van de auto en betaalt u maandelijks een vast bedrag. Dit vaste maandelijkse bedrag is bij financial lease te categoriseren als een betaling van rente en aflossing op de lening. Ook financial leasecontracten hebben een vaste looptijd van een aantal jaar. Het grote verschil met operational lease is dat de auto ook uw juridisch eigendom is aan het eind van de looptijd. 

Daarnaast betaalt u aan het einde van de looptijd vaak een slottermijn, waarna de geleasede auto ook uw juridisch eigendom wordt. Deze slotbetaling is in de meeste gevallen geen probleem, omdat u door de inzet van de auto ook extra omzet hebt kunnen genereren. 

Nadat de looptijd van de financial leaseovereenkomst is afgerond, kunt u nog jarenlang met plezier rijden in uw auto. Of u kunt natuurlijk een nieuwe auto aanschaffen met een financial leaseovereenkomst. De keuze is aan u. 

Ook interessant:

Leadgeneratie: tips voor het converteren van klanten

Microsoft Office 2021 downloaden én Windows 11 kopen

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}