januari 24

Tips voor het kiezen van een nuttige opleiding/cursus

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Tips voor het kiezen van een nuttige opleiding/cursus

Veel jongeren zonder of met weinig werkervaring, maar zeker ook volwassenen die zich willen laten bijscholen, zitten ermee in hun maag: wat is qua opleiding of cursus een verstandige keuze?

Om je te helpen bij het maken van een goed doordachte beslissing voor een passende studie of cursus, bijvoorbeeld bij IT Academy, geeft dit artikel je een aantal praktische tips en adviezen. 

1. Kijk wat de toegevoegde waarde van de studie is

Als je plannen hebt om een opleiding te gaan volgen, is de toegevoegde waarde van de cursus waarvoor je kiest een cruciaal punt van aandacht. Wat wil je exact bereiken met de opleiding? Is het je doel om een ander beroep te gaan uitoefenen? Wil je beter worden in je vakgebied en promotie maken? Of kies je voor een bepaalde opleiding als hobby, bijvoorbeeld vanwege interesse of om je algemene kennis te vergroten? 

2. Kies proactief voor bijscholing, zeker als je al werk hebt

Met het volgen van een bedrijfscursus of een opleiding via de baas kun je natuurlijk wachten tot er een aanbod komt. Maar dit is niet verstandig. Zowel in het bedrijfsleven als in de politiek en het onderwijs is voortdurend bijscholen van belang. Wil je op je werk sterk in je schoenen staan en de snelle ontwikkelingen blijven bijbenen? Dan is een leven lang leren belangrijk. Kies daarom proactief voor bijscholing, dus op eigen initiatief. Niet alleen zal je werkgever dit kunnen waarderen, maar ook kun je dikwijls gebruikmaken van een specifiek opleidingsbudget. Je krijgt de kosten van een cursus, training of opleiding dan via je werkgever vergoed. En: je laat zien richting je baas dat je graag wilt leren én werken!

3. Bekijk alle opleidings specificaties en kies dan pas

Niet elke aangeboden opleiding via opleidingsinstanties is kwalitatief even goed. Daarom is het van belang om goed te kijken naar alle specificaties en voorwaarden van en rond cursussen en opleidingen. Check bijvoorbeeld of je een erkend diploma kunt behalen en natuurlijk ook of het instituut waar je de opleiding volgt gecertificeerd is. Krijgen de trainers positieve beoordelingen en zijn de reviews die op internet te vinden gunstig, of geven die te denken? Wellicht zijn er in jouw omgeving personen, zoals familieleden of collega’s, die eerder ervaring hebben opgedaan met het opleidingsinstituut dat op jouw verlanglijstje staat? Vraag er in elk geval naar en profiteer van de (positieve of negatieve) ervaringen van anderen. 

4. Verdiep je in de kansen op werk

In veel gevallen is een van de belangrijkste redenen om voor een bepaalde cursus of studie te kiezen de werkgelegenheid. Verdiep je daarom van tevoren goed in de kansen die jouw opleiding al dan niet biedt op de arbeidsmarkt. Dan kom je na afronding sneller aan het werk en voorkom je nare verrassingen.

Ook interessant:

Arbeidsrechtelijke uitdagingen? Hoe een advocaat je kan helpen

Waarom goede mondgezondheid belangrijk is voor je welzijn

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}