augustus 28

Ondernemers en particulieren worden beter beschermd bij geld lenen

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Ondernemers en particulieren worden beter beschermd bij geld lenen

Zowel ondernemers als particulieren hebben af en toe geld nodig waar ze zelf niet de beschikking over hebben. Geld lenen is dan een interessante en aantrekkelijke optie. Vroeger ging men voornamelijk naar de eigen huisbank, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer mogelijkheid om aan geld te komen. Er zijn allerlei alternatieven voor traditionele zakelijke en particuliere leningen en daarom vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van zowel de rente als de kosten die dat met zich meebrengt.

Verschillende financieringsvormen

Particulieren hebben bij geld lenen voornamelijk de keuze uit het doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Ze betalen een vaste of een variabele rente. Ondernemers hebben wat dat betreft meer keuze uit geldleningen. Non-bancaire financiering is er in vele vormen: 

1. Factoring: hierbij verkoop je als ondernemer openstaande facturen aan een externe partij. Het wordt ook wel debiteurenfinanciering genoemd en heeft als voordeel dat je niet zelf achter je geld aan hoeft.

2. Equipment lease: bij deze financieringsvorm lease je bedrijfsmiddelen om uiteindelijk eigenaar te worden. 

3. Crowdfunding: een interessante optie als je geen geld krijgt van de bank. 

4. Flitskredieten: dit zijn kortlopende kredieten voor ZZP’ers en het MKB. 

Waar let je op als ondernemer?

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om te allen tijde bewust, voorzichtig en verstandig om te gaan met geld. Dit gaat ook op als je op zoek gaat naar externe financiering voor je bedrijf. Particulieren zijn relatief ‘safe’, omdat er voor deze groep sprake is van een maximale rente. Bij ondernemers is dit helaas niet het geval. Alternatieve financieringsvormen brengen dus de nodige risico’s met zich mee, vooral voor kleine ondernemers. Daarom zet de AFM niet in op zelfregulering, maar pleit de instantie voor regels om ZZP’ers en het MKB beter te beschermen. 

Ondernemen brengt risico’s met zich mee

Ben je recent gestart als ondernemer of wil je juist binnenkort aan de slag als ZZP’er? Overweeg je om geld te lenen voor een succesvolle start? Ondernemen brengt altijd risico’s met zich mee, juist ook als je ervoor kiest om extern geld te lenen. Ga daarom eerst langs bij een betrouwbaar onafhankelijk financieel adviseur en laat je goed adviseren. Op die manier verklein je het risico op een te hoge rente en kosten. Informeer ook bij je boekhouder of accountant waar je goed aan doet en kies voor een partij die de regels van de AFM nastreeft en respecteert.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}