maart 3

Maak en houd je bedrijf zo groen mogelijk

  • Home
  • /
  • Managen
  • /
  • Maak en houd je bedrijf zo groen mogelijk

Heb je een bedrijf waarin veel producten gemaakt worden die aan klanten worden geleverd? Dan wil je dat natuurlijk op een zo duurzaam mogelijke manier doen. Grote kans dat je al heel groen bezig bent, maar misschien kan er nog wel wat meer worden veranderd zodat ook jouw onderneming meewerkt aan een beter milieu. We geven je een paar tips op dit gebied.

Zorg dat je werknemers elektrisch rijden

Heb je veel werknemers die dagelijks onderweg zijn naar klanten? Dan hebben ze daar natuurlijk hun eigen vervoermiddel voor nodig. Als je als ondernemer graag groen bezig bent, is het verstandig om je werknemers in een elektrische lease auto te laten rijden. Zeker als je mensen vaak onderweg zijn, scheelt dit veel in uitstoot want er worden geen schadelijke uitlaatgassen meer de lucht in gestuurd. Als je het echt goed wilt doen, zorg dan ook voor voldoende ev box charging stations op de parkeerplekken bij je bedrijf. Zo kan iedere werknemer de elektrische auto ook daar opladen zodat ze altijd met een volle accu kunnen vertrekken.

Maak de producten op een duurzame manier

Een ander groen idee is om de productie van de artikelen die je maakt zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk stroom te gebruiken en wek deze vooral ook zelf op met behulp van zonnepanelen. Kies voor milieuvriendelijke verpakkingen voor je producten, die bij voorkeur van zoveel mogelijk gerecycled materiaal gemaakt zijn. Probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken en doe vooral ook geen overbodig verpakkingsmateriaal om een product.

Zorg voor duurzaam vervoer

Voor bestellingen kun je je eigen vervoer gebruiken maar het is gebruikelijk om een externe vervoerder in te schakelen. Kies een vervoerder die zo groen mogelijk rijdt en bied je klanten de mogelijkheid om te kiezen voor vervoer met minder uitstoot van CO2. Op die manier wordt een ideale bezorgroute gemaakt en worden er zo min mogelijk kilometers gereden. De klanten zullen iets langer op hun bestelling moeten wachten maar dit kun je op de website al aangeven.

Werk groen

Niet vergeten: op het bedrijf zelf kun je ook duurzaam bezig zijn. Kies om te beginnen voor een goed geïsoleerd pand waardoor je minder hoeft te stoken en dus niet zoveel gas gebruikt. Indien mogelijk: ga helemaal van het gas af en gebruik zonnepanelen om stroom op te wekken. Gebruik op de werkplekken alleen pc’s wanneer dat echt nodig is, laat het licht niet onnodig branden, houd deuren goed dicht om de warmte binnen te houden of laat je werknemers een wat dikkere trui dagen op koude dagen.

Doe kleine dingen met groot resultaat

En met warmte betreft, geldt: de airco hoeft niet vreselijk hard te loeien maar kan ook op een redelijke temperatuur ingesteld worden. Kies voor het gebruik van bekers voor de koffie en thee die je kunt afwassen en hergebruiken, verspil geen water, scheid alle afval netjes zoals papier, plastic en restjes eten. Zo ben je ook op de werkvloer, op kantoor en waar dan ook in je bedrijf duurzaam bezig. Kleine moeite maar het is wel een goede stap in de richting naar een beter milieu.

Ook interessant:

Automatisch kredietbeheer binnen order to cash

Wat maakt een goede leidinggevende?

Help je organisatie een handje

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}