maart 10

Je medewerkers fit en vitaal? Waar begin je?

  • Home
  • /
  • Managen
  • /
  • Je medewerkers fit en vitaal? Waar begin je?

Als werkgever is het belangrijk om te investeren in de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Gezonde en fitte medewerkers zijn namelijk niet alleen gelukkiger en productiever, maar ze zijn ook minder vaak ziek en hebben minder kans op langdurig verzuim. Het is daarom belangrijk om als werkgever actief te werken aan het bevorderen van de vitaliteit van je medewerkers.

Zes manieren om je medewerkers fit en vitaal te maken en té houden:

1. Stimuleer beweging

Moedig medewerkers aan om meer te bewegen. Dit hoeft niet altijd in de sportclub. Bewegen kan je stimuleren door medewerkers aan te moedigen vaker met de fiets naar kantoor te komen. Of initieer een lunchwandeling om even de benen te strekken en het hoofd leeg te maken. Doe je dit met collega’s? Dan resulteert dit in een dagelijkse vorm van teambuilding. Werknemers die regelmatig bewegen voelen zich over het algemeen fitter en hebben minder kans op gezondheidsproblemen.

2. Geef gezonde voeding

Zorg ervoor dat er gezonde en voedzame voeding beschikbaar is in de bedrijfskantine of als tussendoortjes. Zo kan je bijvoorbeeld fruit of noten aanbieden. Een gezond dieet kan helpen om het energieniveau te verhogen en de kans op ziekte te verminderen.

3. Zorg voor mentale gezondheid

Biedt ondersteuning aan medewerkers die stress of mentale gezondheidsproblemen ervaren. Door bijvoorbeeld een workshop over stressmanagement te organiseren of toegang tot trainingen die je medewerkers ondersteunen in het behouden van een goede werk-privé balans.

4. Maak vitaliteit een gespreksonderwerp

Zorg ervoor dat er in jouw organisatie aandacht is voor het onderwerp vitaliteit. Laat collega’s vertellen waar zij hun ontspanning uithalen. Bijv. hun dagelijkse avondwandeling, wekelijkse voetbaltrainingen of juist lekker en gezond koken.

5. Belonen van de gezonde keuzes

Jouw medewerkers houden van een beloning. Dit geeft ze een gevoel van voldoening en waardering. Door gezonde keuzes te belonen, ontvangen we erkenning voor de geleverde prestatie. En dat programmeert ons brein op een positieve manier waardoor we dit gezonde gedrag vaker willen gaan uitvoeren. Zorg daarom regelmatig – dagelijks en wekelijks – voor (financiële) beloningen om in een positieve flow te komen.

6. Geef het goede voorbeeld

Als werkgever is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven door zelf ook een gezonde en actieve levensstijl te promoten. Als medewerkers zien dat hun werkgever zich inzet voor een gezonde en vitale levensstijl, kan dit een positieve invloed hebben op hun eigen motivatie om gezonder te leven.

Een vitaliteitsplatform als beginpunt

Een effectieve manier om bovenstaande punten in de praktijk te brengen, en de vitaliteit van je medewerkers te bevorderen, is het gebruiken van een vitaliteitsplatform. Een vitaliteitsplatform voor medewerkers biedt een laagdrempelige manier om aan hun gezondheid en welzijn te werken, zoals bijvoorbeeld sporten, gezonde voeding, goed slapen en hun energiebalans.

Een toegankelijk vitaliteitsplatform werkt altijd met een vitaliteitsapp. Want zeg nou zelf, hoeveel dagen in de week gebruik jij geen mobiele telefoon? Met een mobiele app hebben jouw medewerkers direct toegang tot één centrale plek met alles rondom vitaliteit en jullie organisatie.

Ook interessant:

Het belang van een goed draaiend management team!

Automatisch kredietbeheer binnen order to cash

Wat maakt een goede leidinggevende?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}