september 16

Investeren in aandelen: waar moet je op letten?

Overal om je heen zijn advertenties en zogeheten experts die vertellen dat je je geld niet op de bank moet laten verpieteren, maar dat je het moet investeren. Vastgoed wordt vaak genoemd, maar veel mensen zijn niet in staat om in één keer zulke bedragen op te hoesten. Een middenweg is er wel. Want beleggen in aandelen kan met enorm lage bedragen, en zo staat je geld ook niet saai op de bank.

Beleggen is de afgelopen jaren enorm in trek. En dat is niet heel verwonderlijk. Na de enorme inzinking tijdens corona volgde namelijk een sterk en krachtig herstel. Mensen pakten rendementen die soms wel twee keer zo hoog lagen dan het gemiddelde. Er werd dus flink veel geld verdiend. En dat werkte natuurlijk enorm mee aan de populariteit van beleggen. Maar na jaren van voorspoed zit er momenteel een kink in de kabel. Beurskoersen dalen, aandelen en ETF’s verminderen in waarde en het algehele geloof lijkt momenteel iets minder in de markt aanwezig. Desalniettemin heeft de aandelenmarkt ons in de loop der tijd één ding geleerd. Wanneer de markt instort, zal hij altijd herstellen. En sterker terugkomen dan eerder.

Tips

Toch kan het voor beginnende beleggers- en ervaren net zo goed- handig zijn om een aantal punten in gedachte te houden wanneer ze de markt op gaan. Uiteindelijk hangen er natuurlijk altijd risico’s aan beleggen en bij risicovol beleggen kan je zomaar al je centen verliezen. Hierom een aantal tips waar je rekening mee kan houden.

  1. Wanneer je de markt op gaat, beleg dan altijd met geld dat je kan missen. Dat klinkt logisch, maar wanneer je effectief wil beleggen, doe je dat over een langere periode. Eigenlijk is een periode van vijf á tien jaar echt wel het minimale. Maar logischer is om het geld wel twintig tot dertig jaar te laten staan, of nog langer. Zorg dus dat al het geld wat je belegt, je de komende jaren niet nodig hebt.
  2. Bedenk een plan voordat je de markt op gaat. Wat wil je met dit geld bereiken? Is het om op je oude dag een extra zakcentje te hebben, of is het een doel om over tien jaar een deel van je hypotheek te kunnen afbetalen? Afhankelijk van dit doel stem je je belegginstactiek af.
  3. Probeer de markt niet te timen. Zoals altijd proberen mensen de markt te timen. Gokken wanneer aandelen stijgen of dalen. Kijk hiermee uit, want de markt timen is bijna niet te doen. Probeer gewoon elke maand een vast bedrag in de aandelen te stoppen en kijk niet om naar hoge verkoopwaardes. Want wie weet verkoop je op een hoog moment, maar blijft het aandeel vervolgens stijgen en stijgen. Of andersom.
  4. Raak niet in paniek bij een crash. Eens in de zoveel tijd crasht de aandelenmarkt. Dit hoort er helaas bij. Raak dan niet in paniek door alles te verkopen, het kan lang duren maar de meeste aandelen komen terug op hun oorspronkelijke waarde. Blijf onderzoek doen naar de bedrijven waarin je geïnvesteerd hebt. Zolang je achter hun bedrijfsvoering en resultaten staat kun je er vertrouwen in blijven hebben en je positie hanteren.
  5. Sluit emotie uit. Het gevaar zit ‘m bij beleggen tevens in emotie. Staat iets hoog? Snel verkopen. Staat iets laag? Snel inkopen. Sluit dit uit door je aan je plan te houden en op vaste momenten in te kopen, bijvoorbeeld op de eerste dag van de maand.

Suggesties

Maar hoe dan te beginnen? Handig om in te beleggen zijn sectoren waar je persoonlijke interesse naar uitgaat. Ben je bijvoorbeeld een fan van games, dan kan het interessant zijn om aandelen in de gamewereld te kopen. Want wanneer je je interesses koppelt aan je aandelen, is het altijd makkelijker om gefocust te beleggen. Denk dan bijvoorbeeld aan aandelen van Evolution Gaming, een bekende spelprovider van online fruitautomaten, of juist een ETF in de iGaming sector. Bij een ETF beleg je in meerdere aandelen tegelijk, zodat je je risico spreidt. Voordeel is dat de daling van één enkel aandeel dan niet je complete portfolio naar beneden trekt, nadeel is dat je dus ook minder makkelijk grote winsten pakt omdat een aandeel niet super veel invloed heeft op je portfolio. Minder risico, maar wel veiliger dus. Het is maar net waar je naar op zoek bent.

Ook interessant:

Hoe kan jij je financiële processen eenvoudiger maken?

Is een elektrische auto leasen interessant?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}