oktober 26

Hoe verloopt een incasso?

Is een klant jou nog geld verschuldigd, maar weigert hij te betalen? Dan kun je een incassoprocedure staten. Als de klant een consument is, moet jij je aan wettelijke regels houden. Wanneer het een zakelijke klant is, mag je direct een incassoprocedure starten. Wie nog niet eerder zo’n procedure gestart is, weet waarschijnlijk niet hoe dit in zijn werk gaat. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe een incasso verloopt.

Start een incassoprocedure

Heb je al meermaals contact opgenomen met en/of betalingsherinneringen gestuurd naar de debiteur, maar heeft dit niets opgeleverd? Start dan een incassoprocedure. Hiervoor kun je bij een incassobureau langsgaan, maar dat hoeft niet. Tegenwoordig kun je ook online een incassobureau inschakelen. Het grote voordeel hiervan is dat je de deur niet meer uit hoeft.

Wie een online incasso wil starten, dient hiervoor een formulier in te vullen op de website van het incassobureau. Er worden niet alleen gegevens van jouw bedrijf gevraagd, maar je moet ook bepaalde informatie over de debiteur invullen. Nadat je dit gedaan hebt, kun je de factuur uploaden. Heb je meerdere documenten in je bezit die van belang kunnen zijn in de incassozaak? Dan kun je deze ook toevoegen.


Debiteur ontvangt een aanmaning

Als een incassobureau jouw zaak ontvangen heeft, gaan zij direct voor je aan de slag. Zij sturen de debiteur allereerst een aanmaning. Hierin verzoeken zij de betreffende partij om de factuur alsnog te voldoen. Er wordt en korte betalingstermijn gesteld, zodat de debiteur niet veel ruimte heeft. Als de factuur niet voldaan wordt en er geen reactie komt vanuit de debiteur, neemt een incassobureau contact op met de betreffende partij. Aan de hand van de informatie die dit contact oplevert, wordt bepaald hoe het vervolg van het incassotraject eruit ziet.


Gerechtelijke incassoprocedure gaat van start

Heeft de debiteur nog steeds niet betaald en is hij ook niet van plan om dit te doen? Dan onderzoekt een incassobureau eerst in hoeverre een gerechtelijke procedure haalbaar is. Wanneer dit het geval blijkt te zijn, wordt een dergelijke procedure in gang gezet. Dit gebeurt alleen als jij hier toestemming voor geeft. Is dit het geval? Dan kan een incassobureau verschillende procedures inzetten om ervoor te zorgen dat de debiteur de factuur alsnog voldoet.

Allereerst kan er beslag gelegd worden op het vermogen van de debiteur. Het vermogen wordt in dat geval bevroren, waardoor jij alsnog betaald wordt. Een incassobureau kan ook faillissement van de klant aanvragen. Dit is een sterk middel om druk te zetten, want debiteuren willen er alles aan doen om niet failliet te gaan. Een debiteur kan daarnaast gedagvaard worden, waardoor hij voor de rechter moet verschijnen. Hierbij kunnen beide partijen hun standpunten verdedigen, waarna het aan de rechter is om zich uit te spreken.

Ook interessant:

Hoe ga je met bedrijfsafval om?

Nieuw kantoor? Besteed je bedrijf ontruiming uit

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}