maart 13

Hoe kies je de beste printer voor op kantoor?

Laser- en inkjetprinters zijn de meest populaire typen printers. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Vaak is een laserprinter sowieso onmisbaar op kantoor. Een inkjetprinter kan daar een hele mooie aanvulling op zijn. We leggen uit hoe laser- en inkjetprinters scoren op afdruksnelheid, kosten, onderhoud en misschien wel de belangrijkste graadmeter: printkwaliteit. Zo kun jij een weloverwogen beslissing nemen over welk type printer het beste past bij jouw bedrijf, of dat je ze misschien toch allebei aanschaft. Hoe dan ook, nadat je dit artikel gelezen hebt, kan je pas écht goed Epson, Canon, Brother en HP printers vergelijken voor op kantoor.

Afdruksnelheid

Laserprinters drukken sneller af dan inkjetprinters. De laser van dit type printer smelt toner op papier, terwijl inkjetprinters kleine druppeltjes inkt op het papier spuiten. Hierdoor hebben laserprinters minder tijd nodig om een pagina af te drukken dan inkjetprinters. Laserprinters verwerken zo’n 25 tot 45 pagina’s per minuut en inkjetprinters drukken 8 tot 20 pagina’s per minuut af. Als de printsnelheid belangrijk is voor jouw onderneming, bijvoorbeeld omdat er aardig wat geprint wordt, ben je daarom beter af met een laserprinter. Print je nu nog niet zoveel, maar verwacht je dat je bedrijf in de komende jaren wel zal groeien? Dan is het met het oog op de toekomst slim om toch alvast voor een laserprinter te kiezen.

Kosten

Op de lange termijn zijn laserprinters per saldo goedkoper dan inkjetprinters. Ze zijn weliswaar een stuk duurder in de aanschaf, maar goedkoper per afgedrukte pagina. Lasers zijn daarom vooral geschikt als kantoorprinter als je meer dan 50 prints per maand afdrukt. De toner van een laserprinter heeft namelijk bijna altijd een hogere capaciteit dan de inktcartridge van een inkjetprinter: uit een toner kun je dus veel meer afdrukken halen. Sommige laserprinters kunnen bovendien dubbelzijdig afdrukken (duplex), waardoor je ook nog aardig wat kosten voor papier bespaart. Al met al verdien je de hogere aanschafkosten van een laserprinter na een aantal jaar ruimschoots terug. Door voor een laserprinter te kiezen, kan je op de langere termijn dus aardig wat geld besparen.

Onderhoud

Laserprinters hebben minder onderhoud nodig dan inkjetprinters. Dit komt de productiviteit op kantoor ten goede. Laserprinters zijn immers gemaakt om een grote hoeveelheid pagina’s af te drukken: ze hebben een langere levensduur en je hoeft minder vaak te investeren in vervangende onderdelen. De toner van een laserprinter gaat bijna altijd langer mee dan de cartridge van een inkjetprinter en de papierlade is meestal ook groter. Hierdoor hoef je minder vaak toner en papier bij te vullen bij een lasermodel.

Printkwaliteit

Op basis van de drie eigenschappen hierboven zou je als ondernemer waarschijnlijk voor een laserprinter kiezen.Toch kan de afdrukkwaliteit ervoor zorgen dat je ook de aanschaf van een inkjetprinter gaat overwegen. Laserprinters produceren weliswaar scherpe teksten en zwart-wit-afbeeldingen, maar inkjetprinters drukken bedrijfslogo’s, kleurenafbeeldingen en foto’s af in een veel hogere resolutie en dus in uitstekende kwaliteit. Wat je wilt gaan afdrukken, bepaalt dus de beste printerkeuze op het gebied van afdrukkwaliteit. Print je op kantoor alleen tekstdocumenten zoals contracten, presentaties, notulen, formulieren, brieven, technische tekeningen en rapporten? Dan is een laserprinter voor jouw onderneming voldoende. Maar wil je ook foto’s, bedrijfslogo’s, gekleurde grafieken of diagrammen, brochures of stickers gaan printen? Dan adviseren we je om er ook een inkjetprinter bij aan te schaffen.

Inkjetprinter voor op kantoor

Dat een laserprinter een musthave is voor op kantoor, is wel duidelijk. Daarom vind je op kantoren ook eigenlijk bijna altijd wel een laserprinter. Toch kan een inkjetprinter ook erg goed van pas komen. Je kan immers een nóg professionelere indruk maken door de omslag van een verslag, rapport of presentatie af te drukken met een inkjetprinter. Jouw bedrijfslogo en de kleurenafbeelding of de foto op de cover zullen in hoge kwaliteit en levendige kleuren van het papier af spatten. Ook kun je met een inkjetprinter de mooiste foto’s afdrukken. Bijvoorbeeld van een bedrijfsuitje, voor op het prikbord in de kantine. Of voor een jubileumboek of verjaardagscadeau van een collega. Een inkjetprinter is gelukkig lekker compact, dus veel ruimte zal dit apparaat niet innemen op kantoor. En je hebt er al een vanaf vier of vijf tientjes.

Kortom: als je meer dan 50 tekstpagina’s per maand print, afdruksnelheid en kostenefficiëntie belangrijk vindt en een onderhoudsarme printer zoekt, is een laserprinter de beste keuze voor jouw wensen. Maar als je voor elke situatie de beste printer in huis wilt hebben, ontkom je er niet aan om ook een inkjetprinter op kantoor neer te zetten. Als je een mooie Epson printer in de aanbieding vindt, is het zeker de moeite waard om je kantoor hiermee te verrijken.

Ook interessant:

De impact van bouwfysica op energie-efficiënte gebouwen

Kantoor inrichten als startende ondernemer? Slimme tips!

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}