september 5

Help je organisatie een handje

Van informatietechnologie tot marketing, teams die actief zijn in een breed scala aan industrieën en disciplines vertrouwen op projectmanagementmethodologieën. Zodat ze hun organisaties kunnen helpen.

Hoewel projectmanagementmethoden overal wordt toegepast, bestaat er geen eenduidige oplossing. Wat dat betreft zijn er veel wegen die naar Rome leiden. Het is wel van belang dat je de juiste methode voor jouw organisatie kiest.

Hoe werkt projectmanagement?

Een projectmatig werken methode bestaat simpel gezegd uit hulpmiddelen en richtlijnen. Deze zijn bedoeld om jouw projecten te organiseren zodat je ervan verzekerd bent dat de effectiviteit en de prestatie van jouw team worden vergroot.

Meer specifiek helpt een bepaalde methode je om een project gemakkelijker te beheren door een aantal duidelijke stappen en principes aan te bieden. Het doel van elk raamwerk is om:

  • Samenwerking te bevorderen
  • De operationele efficiëntie te vergroten
  • Het project binnen het budget te houden 
  • De kwaliteit van het uiteindelijke resultaat te verbeteren

Hoewel er binnen projectmanagement veel methodologieën bestaan, bespreken we de meest bekende.

Watervalmethode

De watervalmethode, ook wel de softwareontwikkelingslevenscyclus (SDLC) genoemd, is een lineaire benadering van projectmanagement. In deze methodologie loopt elke fase van het werk over in de volgende.

Bij het gebruik van deze aanpak verbinden projectmanagers elke taak met de vorige omdat ze verbonden zijn. Wat betekent dat teams niet verder kunnen gaan met het volgende werkstuk, tenzij ze openstaande taken hebben aangepakt. Deze aanpak bevordert de samenwerking en zorgt ervoor dat het team gefocust blijft op de taak die voorhanden is.

Vanwege het grondige, detailgerichte karakter van de Watervalmethode is deze techniek het meest geschikt voor grote teams die aan grote projecten werken waarbij meerdere klanten en belanghebbenden betrokken zijn.

Agile-methode

De Agile-methode is een van de meest gebruikte raamwerken voor projectmanagement. Het is echter eigenlijk geen formele methodologie, maar een principe dat zich richt op snelheid, flexibiliteit, samenwerking en herhalende processen. Doorgaans passen teams het Agile-concept toe op een specifieke projectmanagementmethodologie, zoals Kanban of Scrum.

Marketingteams vinden Agile aantrekkelijk, omdat het meer flexibiliteit biedt en een betere creativiteit bevordert.

Kanban-methode

De Kanban-methode maakt gebruik van een “Kanban-bord” om projectachterstanden te visualiseren. Agile teams maken vaak gebruik van het Kanban-framework om de projectvoortgang te volgen en knelpunten te vermijden.

Kanban is een zeer losjes gedefinieerde methodologie, wat betekent dat teams deze aan hun behoeften kunnen aanpassen. Dit kenmerk maakt het ook een geweldige combinatie met Agile. Kanban is geschikt voor teams van elke omvang, vooral als de groep bestaat uit hybride medewerkers of externe medewerkers.

Scrum-methodiek

Korte werkperiodes, bekend als ‘sprints’, vormen een fundamenteel onderdeel van de Scrum-methodologie. Elke sprint duurt één tot twee weken en er is een team van maximaal 10 personen bij betrokken.

Scrums worden geleid door een Scrummaster, die tot taak heeft de dagelijkse vergaderingen te leiden en toezicht te houden. Het wordt vaak gebruikt met Agile-principes.

Een cursus projectmatig werken zal in ieder geval de geest verruimen en jouw organisatie verder kunnen helpen.

Ook interessant:

Het belang van een goed draaiend management team!

Automatisch kredietbeheer binnen order to cash

Wat maakt een goede leidinggevende?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}