juni 3

Digitaal een besloten vennootschap oprichten: alles wat je moet weten

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Digitaal een besloten vennootschap oprichten: alles wat je moet weten

Sinds 1 januari 2024 is het mogelijk om een besloten vennootschap digitaal op te richten. Het wetsvoorstel lag al een tijdje klaar, maar het duurde even voordat dit officieel doorgevoerd kon worden. Inmiddels is dit dus de realiteit. Dit maakt een bv oprichten voor veel ondernemers een stuk toegankelijker. Ook financieel is het aantrekkelijker. De kosten kunnen lager gehouden worden omdat men niet fysiek aanwezig hoeft te zijn bij de notaris. Hoewel een notariële akte natuurlijk nog steeds kosten met zich meebrengt, kun je hiermee wel flink besparen. 

Het digitaal oprichten van een bv, in de volksmond nu ook wel DOBV genoemd, brengt wel een aantal praktische zaken met zich mee. Hoewel de oprichting nu gemakkelijker voltooid kan worden, is dit nog altijd niet voor iedereen weggelegd. Dit hangt volledig van de persoonlijke situatie, wensen en het soort onderneming. Wil je dus een bv oprichten en ben je van plan om dit digitaal te doen? Dan is het belangrijk om je goed in te lezen en de benodigde informatie te verzamelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Is een besloten vennootschap wel de juiste keuze? 

Allereerst is het belangrijk om vol overtuiging voor een bv te kunnen kiezen. Hoewel een besloten vennootschap de meest gekozen rechtsvorm in ons land is. Neemt dit niet weg dat er wellicht andere aantrekkelijkere rechtsvormen zijn. Welke rechtsvorm de beste keuze is, is geheel afhankelijk van de situatie en het bedrijf. Je doet er dan ook goed aan om eerst de Firm24 rechtsvormkeuze test te doen. Aan de hand van deze uitslag kun je grotendeels al aflezen of een bv wellicht iets voor jou zal zijn. Je kunt uiteraard ook deskundig advies vragen aan een buitenstaander. Laat bijvoorbeeld ook door een boekhouder of accountant uitzoeken of een bv voor jou belastingtechnisch wel zo aantrekkelijk is. 

Wees je ervan bewust dat het oprichten van een bv, ook online, de nodige kosten met zich meebrengt. Daarom moet je wel echt overtuigd zijn van je beslissing en weten wat de consequenties hiervan zijn. 

Een digitale notariële akte is vereist 

Het is bij een DOBV dus niet meer noodzakelijk om fysiek aanwezig te zijn bij de notaris. Dit betekent echter niet dat de notaris helemaal geen rol speelt tijdens het bepalen van de rechtsvorm. Er is altijd een notaris nodig als je een bv op wilt richten. In dit geval wordt de notariële akte echter digitaal vastgelegd. Ook de handtekeningen worden in een beveiligde omgeving digitaal verzameld. Let op: voor digitale identificatie heb je een digitaal identificatiemiddel met het Europese betrouwbaarheidsniveau ‘hoog’ nodig. Daarnaast heb je een app nodig die in staat is om dit identificatiebewijs zorgvuldig uit te lezen en veilig door te sturen. De stappen staan altijd helder uitgelegd als je hierbij een daarvoor bedoelde website inschakelt. 

Wist je dat een digitale notariële akte zowel in het Nederlands als in het Engels kan worden opgesteld? Voorheen was het enkel mogelijk om een vluchtige vertaling te laten maken naar het Engels, maar nu kan het dus ook volledig in het Engels worden vastgelegd. Handig wanneer er ook oprichters van buitenlandse afkomst bij betrokken zijn. 

Ook interessant:

Koopzondag Assen: Welke winkels zijn open op zondag?

Koopzondag Hoorn: Welke winkels zijn open op zondag?

Koopzondag Uden: Welke winkels zijn open op zondag?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}