Wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, brengt dit veel voordelen met zich mee. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want als ondernemer loop je ook risico. Gelukkig kun jij je indekken tegen bepaalde risico’s door jezelf en jouw bedrijf te verzekeren. Als je net voor jezelf begonnen bent, weet je misschien niet welke verzekeringen je wel en niet af moet sluiten. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst hebben we namelijk vier verzekeringen op een rijtje gezet die handig zijn om af te sluiten als je voor jezelf begint.
1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Werk je in loondienst en raak je arbeidsongeschikt? Dan word je ‘gewoon’ doorbetaald. Werkgevers zijn hier namelijk voor verzekerd. Als zelfstandig ondernemer is het geen uitgemaakte zaak dat je ook geld ontvangt als je arbeidsongeschikt bent. Dit gebeurt namelijk alleen als je verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid. Omdat dit één van de duurste verzekeringen is die je af kunt sluiten en hij (nog) niet verplicht is, laten sommige ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering links liggen. In eerste instantie denk je hier misschien geld door te besparen, maar uiteindelijk kan het je veel geld kosten. Je ontvangt namelijk geen uitkering als je arbeidsongeschikt bent, iets wat wel het geval is als jij je hiervoor verzekerd hebt.
2. Aansprakelijkheidsverzekering
Als ondernemer is het ook handig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade die je onbewust veroorzaakt aan (spullen van) anderen tijdens het uitoefenen van je beroep. Ook schade door producten die je maakt, importeert, installeert of verkoopt valt binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering. Wie ook schade door een beroepsfout of verkeerd advies mee wil verzekeren, sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Dit is een aanvullende verzekering op de standaard zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Breid je jouw verzekering uit? Dan heeft dit uiteraard invloed op de aansprakelijkheidsverzekering kosten. Omdat je beter verzekerd bent, ga je ook een hogere premie betalen.
3. Rechtsbijstandverzekering
Je verwacht misschien niet dat je als startende ondernemer verzeild raakt in een conflict met een klant, werknemer of leverancier. Toch moet je er wel van uitgaan dat dit kan gebeuren. Omdat een conflict behoorlijk in de papieren kan lopen, is een rechtsbijstandverzekering het overwegen waard. Ontstaat er een conflict? Dan ben je verzekerd van juridische hulp en advies om het zakelijke conflict op te lossen. De kosten worden in dat geval vergoed door de verzekeraar waarbij je de verzekering af hebt gesloten. Denk overigens niet dat een particuliere rechtsbijstandverzekering uitkomst biedt bij een zakelijk conflict. Je moet namelijk een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebben.
4. Inventaris- en voorraadverzekering
Wanneer je voor jezelf begint is de kans groot dat je flink wat geld investeert in je bedrijf. Zo heb je misschien bepaalde machines nodig voor de productie en koop je meubilair om jouw bedrijfspand in te richten. Daarnaast is het aannemelijk dat je geld investeert in het aanleggen van een voorraad. Omdat dit al met al behoorlijk wat geld kost, is het extra vervelend als hier iets mee gebeurt. Gelukkig kun je als ondernemer een inventaris- en voorraadverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je jouw voorraad en bedrijfsmiddelen tegen schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, diefstal en het weer. Let op: je kunt zowel een inventarisverzekering als een voorraadverzekering afsluiten.