Bedrijfsafval dient volgens een aantal regels te worden afgevoerd. Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat dit op de juiste manier gebeurt. In dit artikel lees je daarom wat je kunt doen met bedrijfsafval.
Wat valt er precies onder bedrijfsafval?
Al het afval dat een bedrijf produceert, valt onder bedrijfsafval. Dit betekent dat bedrijfsafval daadwerkelijk álle afvalstromen omvat. Als ondernemer draag je de verantwoordelijkheid over het scheiden, de inzameling en het afvoeren van bedrijfsafval. Dit betekent dat enkele afvalstromen gescheiden aan de afvalverwerker aangeboden dienen te worden.
Te scheiden afvalstromen: elektrische en/of elektronische apparatuur, gevaarlijk en/of chemisch afval, GFT- en groenafval, glas, hout, karton- en papierafval, kunststof, metalen en textiel.
De verplichting om bedrijfsafval gescheiden aan te bieden geldt niet enkel voor grote ondernemers, maar ook voor ZZP’ers of ondernemers met een kantoor aan huis. Uitzondering: als bedrijfsafval vergelijkbaar is met huishoudelijk afval, kunnen kleine ondernemers worden vrijgesteld van het verplicht scheiden van enkele afvalstromen.
Hoe werkt de afvalinzameling van bedrijfsafval?
Als ondernemer draai je zelf op voor de kosten van het inzamelen van het bedrijfsafval. Voor de inzameling sluit je een inzamelingscontract af bij de gemeente, een particuliere inzamelaar of biedt je het bedrijfsafval zelf aan bij de milieustraat.
- Milieustraat: Zowel particulieren als ondernemers zijn toegestaan om (bedrijfs)afval naar de milieustraat brengen. De beheerder van de milieustraat mag naar informatie vragen over waar de afvalstoffen vandaan komen, hoe het afval is ontstaan en hoe er met de afvalstoffen om is gegaan.
- Particuliere afvalinzameling: Particuliere afvalinzamelaars zamelen vrijwel elke afvalstroom in. De kosten om bedrijfsafval door een particuliere inzamelingsdienst te laten verwerken, worden bepaald door de huur van een bedrijfscontainer, de kosten voor het vervoer van het afval en de verwerkingskosten. Deze verwerkingskosten verschillen per afvalsoort.
- Gemeentelijke afvalinzameling: Als het bedrijfsafval overeenkomt met huishoudelijk afval, is het mogelijk om een contract af te sluiten met de gemeentelijke inzamelingsdienst. De gemeente rekent hiervoor contractkosten of een reinigingsrecht: een bedrag dat je maandelijks aan de gemeente betaalt voor het ophalen en verwerken van je bedrijfsafval.