mei 11

IT Development outsourcen? Dit is waar je op moet letten!

  • Home
  • /
  • Kennisbank
  • /
  • IT Development outsourcen? Dit is waar je op moet letten!

Outsourcen oftewel uitbesteden van IT development is heel gebruikelijk geworden. In dit artikel gaan we eerst in op waarom outsourcing zo gebruikelijk is geworden. Vervolgens hebben we het over wat outsourcing inhoudt. We sluiten af met de keuze van een partner.

Waarom outsourcing?

Outsourcing kan tijdelijk zijn als je voor een project meer medewerkers nodig  hebt dan je in huis hebt of specifieke kennis niet intern aanwezig is. Een project heeft een bepaalde tijdsduur en na voltooiing van het project worden die extra werkkrachten overbodig. Outsourcing kan ook een definitief karakter hebben. Bijvoorbeeld is het in de e-commerce heel gebruikelijk om logistieke activiteiten uit te besteden.

Outsourcing van IT development

We hebben het hier over IT (informatietechnologie) development. IT is een breed begrip. In dit artikel bedoelen we met IT development de ontwikkeling van maatwerksoftware. Bij outsourcing hou je zelf de regie. Het is dus niet zo dat een ander bedrijf een kant-en-klaar systeem oplevert, wat turnkey wordt genoemd. Als je regelmatig software-ontwikkeling wilt uitbesteden, dan kan het zinvol zijn om een werkrelatie op te bouwen met een bedrijf, waaraan je delen ervan kunt blijven uitbesteden.

Nearshoring versus offshoring

Bij outsourcing van software-ontwikkeling kunnen we onderscheid maken tussen nearshoring en offshoring. Het gaat daarbij om de afstand tussen jou en de personen die software-ontwikkeling voor je doen. Van nearshoring spreken wij bijvoorbeeld als je iets outsourced naar Bulgarije, terwijl je bij offshoring kunt denken aan India. Met de moderne technieken kan je met andere personen communiceren alsof ze in de kamer naast je zitten. Je kunt eenvoudig een videoconference opzetten met alle leden van een projectgroep. Echter, bij offshoring kunnen de werkkrachten weliswaar goedkoper zijn, maar vanwege onder meer tijds-, cultuur- en taalverschillen kan de software-ontwikkeling langer duren. Nearshoring kan daardoor goedkoper zijn dan offshoring. Het is zinvol om voor de keuze tussen beide opties alle voor en nadelen mee te nemen.

Partnerkeuze

Het is altijd zinvol om bij de keuze van mensen, waaraan je werk wilt outsourcen, zorgvuldig te werk te gaan. Mensen die eigenlijk niet passen in het team of bij het project, kunnen onderling tot frustraties leiden. Dat kan aan het kennisniveau van de persoon liggen, maar ook met diens persoonlijkheid te maken hebben. Het teamverband is belangrijk. Bij een langdurig project weegt dat nog eens zwaarder. Bij de keuze van het bedrijf dat je voor outsourcing wilt gebruiken, dien je daarom zorgvuldig te werk te gaan. Heeft het de vereiste kennis in huis? Kunnen mensen worden omgewisseld voor een beter teamverband? Hoe flexibel is de inzet? Kan je datzelfde bedrijf ook bij andere ontwikkelingsprojecten gebruiken? Hoe zit het met diens continuïteit? Dat zijn dergelijke vragen die beantwoord moeten worden, voordat je een partnerbedrijf kiest voor je outsourcing. Het gaat dus niet alleen om de uurtarieven. Ook hier kan goedkoop op termijn duurkoop betekenen.

Ook interessant:

Hoe beschermt u uw gezin online?

Wat is aseptisch afvullen?

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}