De opkomst van payroll zet door. Steeds meer ondernemers, klein en groot, zien er de voordelen van in. Er zijn ook nog altijd bedrijven die geloven in de misverstanden over payroll. In deze blog worden deze misverstanden besproken.
Payroll is duur
Om maar meteen met het grootste misverstand te beginnen: payroll is duur. Als je gaat payrollen, kost dat inderdaad geld. En alle ondernemers zijn het er wel over eens dat er best geld verdiend mag worden, mits dit naar alle redelijkheid gebeurt. De afgelopen 10 jaar zijn de prijzen van payroll flink gedaald. Over het algemeen betaal je voor payroll ongeveer hetzelfde dan wanneer je zelf jouw medewerkers op de loonlijst zet. Hoe dit kan? Simpel. Eén medewerker verlonen is in verhouding veel duurder dan 100 medewerkers verlonen. Daarbij heeft een payrollpartij veel processen geautomatiseerd. Voor de vergoeding die je nog betaald, neemt de payrollpartij alle risico’s en de volledige personeelsadministratie over. Denk hierbij aan arbeidsongeschiktheid, verlof, pensioen en verzekeringen. Is een medewerker (langdurig) ziek? Jouw personeel krijgt gewoon doorbetaalt, maar jij krijgt geen factuur.
Payroll is onveilig
Wanneer je jouw personeel laat verlonen via een payrollpartij dragen zij de premies en belastingen af volgens de laatste wet- en regelgeving. Echter, vanuit de Wet Ketenaansprakelijkheid blijf je zelf verantwoordelijk voor de juiste afdracht van belastingen en sociale verzekeringspremies. Zodra de payrollorganisatie deze afdrachten niet doet aan de Belastingdienst, loop je het risico ze alsnog zelf af te moeten dragen. En dan betaal je dus eigenlijk twee keer. Kortom: zodra je gaat zoeken naar een geschikte payrollorganisatie, let dan op de certificeringen. Een goede payrollorganisatie is ISO-gecertificeerd. Het ISO certificaat vertegenwoordigt een internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement.
Payroll is gelijk aan uitzenden
Veel ondernemers denken dat payrollen gelijk is aan uitzenden, maar dit is niet zo. Bij uitzenden neemt een uitzendbureau werknemers in dienst om die (tijdelijk) ergens anders te laten werken. De werknemer kan ook bij meerdere opdrachtgevers tegelijk werken. Bij payrollen neemt een payrollorganisatie jouw complete personeelsbestand (of een deel daarvan) over. De medewerker is dan wel in dienst van de payrollpartij, maar werkt exclusief voor jou. Er zijn nog meer verschillen tussen payroll en uitzenden. Zo ligt bij uitzenden het werven en selecteren van werknemers bij het uitzendbureau. Bij payroll werf en selecteer je zelf jouw werknemers en verzoekt de payrollpartij vervolgens om deze werknemer in dienst te nemen en deze exclusief aan jou ter beschikking te stellen.
Geen binding meer met medewerkers
Het is goed om te weten dat payrollmedewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden ontvangen als werknemers die op de eigen loonlijst staan. Er is dus geen onderscheid tussen mensen op de werkvloer. Het geeft payrollmedewerkers de zekerheid van goede arbeidsvoorwaarden. Daarnaast blijf jij als ondernemer verantwoordelijk voor de werving, selectie en dagelijkse aansturing van de werknemers. Zowel de werknemers op de eigen loonlijst als de ingeleende.
Alleen geschikt voor grote bedrijven
Het verlonen van personeel is niet alleen geschikt voor grote bedrijven. Juist als net startende ondernemer dat personeel in dienst wil nemen, heb je baat bij een payrollorganisatie. Een goede payroll organisatie financiert jouw loonkosten voor. Daarnaast heb je als startende of kleine organisatie geen personeelsadministratie bij te houden en dus alle aandacht voor jouw onderneming. En de belangrijkste reden: zekerheid dat er bij (langdurige) ziekte of arbeidsongeschiktheid geen factuur gestuurd wordt. Vooral voor de kleinere ondernemer is ziekte een flinke aanslag op het financiële buffer. Met payroll hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met het oproepen van een vervangen, zonder dubbele lasten.
Hierbij zijn de belangrijkste misverstanden de wereld uit geholpen. Heb je meer vragen over payroll? Of wil je meer informatie over personeel verlonen op payrollbasis? Neem dan contact op met een betrouwbare payrollorganisatie, zoals payroll select. Zij staan jou graag vrijblijvend te woord.