Na ons zicht is het belangrijkste zintuig ons gehoor. Gehoorverlies heeft dan ook aanzienlijke gevolgen. In de meeste gevallen is gehoorverlies leeftijdsgebonden. Het kan echter ook veroorzaakt worden door luide geluiden of door infecties of erfelijk zijn. Gehoorverlies kan heel onverwacht ontstaan. In de meeste gevallen gaat het echter geleidelijk, waardoor je je er pas van bewust wordt als het vordert. Gelukkig kan een verminderd gehoor in de meeste gevallen verbeterd worden met een hoorapparaat.
Heb je een gehoorapparaat nodig?
Vermoed je dat je misschien hoortoestellen nodig hebt, maar weet je niet goed welke je moet kiezen? Dan ben je niet de enige. Het is belangrijk om een goed geïnformeerde en zelfverzekerde beslissing te nemen als het om je hoorbehoeften gaat. Het soort hoortoestel, de prijs van het apparaat en de vergoeding via de verzekeringsmaatschappij spelen een belangrijke rol.
In sommige contracten van ziektekostenverzekeraars is opgenomen dat de hoorspecialist dit risico draagt en dat je hoorspecialist je gedurende een periode van vijf jaar van goede hoorzorg moet voorzien, zelfs als je een ander hoortoestel nodig hebt. Raadpleeg daarom altijd je ziektekostenverzekeraar voor vervangingsaankopen die binnen de komende vijf jaar gedaan worden.
Klik voor meer informatie over vergoeding van gehoorapparaten op de volgende link: vergoeding van hoortoestel.
Het vergoeden van hoortoestellen is een ingewikkelde casus
Het vergoeden van hoortoestellen is ingewikkelder dan elk ander gebied met betrekking tot de gezondheidszorg. Hoortoestellen waren jarenlang een niet door de verzekering gedekt artikel. Het voornaamste voorbeeld, het bundelen van de kosten tot een vast totaalbedrag, werd tientallen jaren geleden afgekeken van specialisten in hoortoestellen. Steeds vaker dwingen verzekeringseisen tot een gedeeltelijke of volledige opsplitsing van de bijbehorende kosten. Welk kostenmodel ook gekozen wordt, de berekening van de kosten van de dienstverlening voor elke audiologiepraktijk is een essentieel bedrijfsonderdeel om de kosten te rechtvaardigen.
Het beste kun je je laten informeren bij een hoorspecialist om te kijken wat de prijs van een hoortoestel is en of het hoortoestel vergoed wordt.
Wennen aan je hoortoestel
Wennen aan een hoortoestel kost tijd. Je zult waarschijnlijk merken dat je luistervaardigheid geleidelijk verbetert naarmate je aan de versterking gewend raakt. Zelfs je eigen stem klinkt anders als je een hoortoestel draagt. Houd bij het gebruik van een hoortoestel rekening met de volgende punten:
- Hoortoestellen brengen je gehoor niet terug naar hoe het voorheen was. Hoortoestellen kunnen het normale gehoor niet herstellen. Ze kunnen je gehoor alleen verbeteren door zachte geluiden te versterken.
- Gun jezelf tijd om aan het hoortoestel te wennen. Het kost tijd om aan je nieuwe hoortoestel te wennen. Hoe meer je hem gebruikt, hoe sneller je je zult aanpassen aan versterkte geluiden.
- Oefen het gebruik van het hoortoestel in verschillende omgevingen. Je versterkte gehoor zal op verschillende plaatsen anders klinken.
Ga terug voor een vervolgbehandeling
Specialisten kunnen de kosten van een of meer vervolgbezoeken vaak wel vergoed krijgen. Het is een goed idee hiervan gebruik te maken voor eventuele aanpassingen en om te verzekeren dat je nieuwe hoortoestel zo goed mogelijk voor je werkt. Ook hierbij geldt: vraag dit altijd na bij de specialist naar keuze.
Bovendien kan een audioloog je vertellen over nieuwe hoortoestellen en toestellen die beschikbaar komen. Hij of zij kan je ook helpen veranderingen aan te brengen om aan jouw specifieke wensen te voldoen. Het doel is dat je na verloop van tijd een hoortoestel vindt waar je je prettig bij voelt en dat je vermogen om te horen en te communiceren verbetert.