Papier en karton worden gezien als duurzame vervangers van plastic. Nu we steeds meer over de schadelijke effecten van plastic op het milieu, het leven in de zee en onze eigen gezondheid te weten komen, komt plastic steeds meer in een negatief daglicht te staan. We hebben allemaal vast wel eens de foto gezien van de schildpad die helemaal verstrikt zit in een warboel van plastic visnetten. Of wat dacht je van zeevogels en vissen die een dusdanig grote hoeveelheid plastic afval binnen hebben gekregen waardoor ze helaas zijn komen te overlijden? Het zijn schrijnende beelden waar vooral enkele jaren terug veel aandacht voor was. Hoewel deze beelden vandaag de dag steeds minder getoond worden, blijft de plasticsoep in zee alsmaar toenemen en dus ook een steeds groter probleem vormen. Gelukkig liggen de ontwikkelingen op het gebied van duurzamere alternatieven absoluut niet stil. Vooral papier en karton ontpoppen zich tot duurzame vervangers van plastic. Benieuwd geworden naar enkele manieren waarop dit gebeurt? Lees dan even verder!
Duurzame verpakkingsmaterialen
De vervanging van plastic door papier en karton zie je vooral terug in duurzame verpakkingsmaterialen. Hoewel plastic nog steeds gebruikt wordt voor bepaalde verpakkingen zoals gripzakken, stazakken, blokbodemzakjes, plastic verzendzakken en paklijst enveloppen, zijn papieren en kartonnen verpakkingen aan een opmars bezig. Dit zie je onder meer terug in de verkoop van papieren verzendzakken, kartonnen enveloppen en papieren zakjes waaronder papieren blokbodemzakjes en papieren stazakken. Gelukkig zien steeds meer fabrikanten van verpakkingen de noodzaak hiervan in. Zo ook Blok Packaging.
Single-use gebruiksvoorwerpen
Ook single-use gebruiksvoorwerpen worden steeds vaker van papier of karton gemaakt. Dit komt omdat er vanaf 3 juli 2021 een verbod geldt binnen de gehele Europese Unie op het fabriceren, aanbieden en gebruiken van plastic wegwerpartikelen. Voorbeelden van dit soort single-use gebruiksvoorwerpen zijn onder meer wegwerp bestek en borden, wattenstaafjes, rietjes en ballonstokjes. Vandaar dat bij een pakje drinken tegenwoordig geen plastic rietje meer zit, maar een milieuvriendelijker papieren variant. En ook die lekkere McFlurry die jij bij de McDonald’s haalt zit vandaag de dag in een kartonnen beker.
Kartonnen mondkapjes!?
Kartonnen mondkapjes!? Ja, ze bestaan echt! Nu de wereld in de ban is van het coronavirus is de vraag naar mondkapjes gigantisch geworden. Bij het kopen van mondkapjes heb je de keuze uit verschillende varianten. Zo ook een plastic variant. Sommige mensen kiezen bewust voor een plastic variant in plaats van het standaard stoffen mondkapje omdat deze minder benauwd aanvoelt. Helaas maakt deze keuze het plastic probleem er natuurlijk niet minder op. Vandaar dat er nu zelfs kartonnen mondkapjes in omloop zijn. Hierdoor zijn een benauwd gevoel en een beslagen bril verleden tijd. Én wordt het milieu gespaard. Win-win dus!