juni 19

Wat is de wet verbetering poortwachter?

De wet verbetering poortwachter is een Nederlandse wet die in 2002 is ingevoerd en is bedoeld om het ziekteverzuim onder werknemers te verminderen en de re-integratie van zieke werknemers te verbeteren. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van deze wet bespreken, inclusief de verplichtingen van werkgevers en werknemers en de mogelijke sancties bij het niet naleven van de wet.

Doel van de wet verbetering poortwachter

Het doel van de wet verbetering poortwachter is om ervoor te zorgen dat werkgevers en werknemers samenwerken bij het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim en het bevorderen van re-integratie van zieke werknemers. Dit betekent dat werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van ziekte en het zo snel mogelijk terugkeren van zieke werknemers naar het werk.

Verplichtingen van werkgevers

Werkgevers hebben een aantal verplichtingen op grond van de wet verbetering poortwachter. Ten eerste moeten zij zorgen voor een goede verzuimregistratie en -begeleiding. Dit betekent dat zij een verzuimprotocol moeten opstellen en dit moeten communiceren naar alle werknemers. Ook moet er een duidelijke procedure zijn voor de ziekmelding en moeten werkgevers binnen een week na ziekmelding een probleemanalyse laten opstellen door een bedrijfsarts of arbodienst.

Ten tweede moeten werkgevers een plan van aanpak opstellen voor de re-integratie van zieke werknemers. Dit plan moet binnen zes weken na ziekmelding worden opgesteld en bevat concrete afspraken over de re-integratie van de werknemer. Ook moet er regelmatig contact zijn tussen werkgever, werknemer en bedrijfsarts of arbodienst om de voortgang van de re-integratie te bespreken.

Daarnaast moeten werkgevers passende arbeid aanbieden aan zieke werknemers. Dit betekent dat zij moeten zoeken naar werkzaamheden die de werknemer nog wel kan uitvoeren en deze aanbieden. Als er geen passend werk is binnen het eigen bedrijf, moeten werkgevers op zoek gaan naar ander passend werk, bijvoorbeeld bij een andere werkgever.

Verplichtingen van werknemers

Ook werknemers hebben verplichtingen op grond van de wet verbetering poortwachter. Ten eerste moeten zij zich tijdig ziek melden bij de werkgever en meewerken aan de verzuimbegeleiding. Dit betekent dat zij contact moeten hebben met de bedrijfsarts of arbodienst en meewerken aan het opstellen van een probleemanalyse en plan van aanpak.

Daarnaast moeten werknemers meewerken aan de re-integratie. Dit betekent dat zij zich actief moeten inzetten om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. Ook moeten zij passend werk accepteren als dit wordt aangeboden door de werkgever.

Mogelijke sancties bij niet naleven van de wet

Als werkgevers of werknemers zich niet houden aan de verplichtingen van de wet verbetering poortwachter, kunnen er sancties worden opgelegd. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld een boete krijgen van het UWV als zij geen probleemanalyse of plan van aanpak hebben laten opstellen of als zij onvoldoende meewerken aan de re-integratie van zieke werknemers. Ook kunnen zij verplicht worden om het loon van de zieke werknemer langer door te betalen als blijkt dat zij niet voldoende hebben gedaan aan de re-integratie.

Werknemers kunnen ook sancties krijgen als zij niet meewerken aan de verzuimbegeleiding of re-integratie. Zo kan het loon worden stopgezet als blijkt dat de werknemer niet voldoende meewerkt aan de re-integratie. Ook kan de werknemer worden ontslagen als blijkt dat hij of zij niet voldoende meewerkt aan de re-integratie.

Ook interessant:

Hoe beschermt u uw gezin online?

Wat is aseptisch afvullen?

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}