oktober 4

Bedrijfswagen leasen: wat moet je weten?

Als je je eigen onderneming hebt, loont het misschien om een bedrijfswagen te rijden. Deze kan je natuurlijk kopen, maar het is ook mogelijk deze te leasen. Het aanbod en de mogelijkheden zijn hierbij enorm, en dat maakt het overzicht soms lastig. Elke vorm van lease heeft namelijk voor- en nadelen. Om je op weg te helpen hebben we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

Wat is leasen?

Sowieso is het natuurlijk eerst handig duidelijk te hebben wat leasen precies is. Kort gezegd, krijg je voor een bepaalde tijd voor een vast bedrag per maand een auto tot je beschikking, terwijl de auto eigendom blijft van de leasemaatschappij. Deze maatschappij houdt zich dagelijks professioneel bezig met het leasen en beheren van zijn auto’s. Eigenlijk huur je dus je bedrijfswagen, maar ligt het iets genuanceerder. De prijs die de maatschappij hanteert wordt bepaald door diverse factoren, zoals de aanschafprijs van de auto en het type contract wat is getekend met de persoon die de auto leaset.

Elke ZZP’er of elk bedrijf kan in principe een bedrijfsauto leasen. Wel kan het zijn dat de leasemaatschappij vraagt om wat financiële garanties zoals jaarcijfers. Zij willen natuurlijk zeker weten dat het bedrijf elke maand de betalingsverplichting kan voldoen.

Waarom leasen?

Als ondernemer kan het handig zijn je bedrijfswagen te leasen, omdat je enkel maandelijks betaalt. Veel ondernemers zien voordelen in deze manier van betaling, omdat ze met een eenmalige grote betaling van een eigen auto dit geld in één klap kwijt zijn. Dit geld kan de ondernemer vast en zeker ook goed voor andere doeleinden gebruiken. Daarnaast zijn in sommige gevallen in de maandelijkse prijs vaak onderhoud, reparaties en verzekeringen ondergebracht. Dit ligt dan wel weer een beetje aan de vorm van je leasecontract.

Leasevormen

De meest voorkomende leasevormen voor een bedrijfswagen zijn Financial en Operational Lease. Bij Financial blijft de maatschappij juridisch eigenaar van de wagen, maar ben je als rijder economisch eigenaar van de wagen. Dat betekent dat veel dingen onder je eigen risico komen te vallen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar betekent wel dat je maandelijkse kosten lager zullen zijn. Ook heb je bij een financial lease recht op fiscale voordelen. 

Bij Operational lease neemt de leasemaatschappij alles uit handen. Zo hoef je als rijder geen zorgen te maken over reparatie en onderhoud. De auto is alsnog eigendom van de leasemaatschappij, maar je hebt vaak wel de mogelijkheid om de auto naderhand over te nemen tegen restwaarde. Niet alleen nieuwe, maar ook gebruikte auto’s kunnen geleased worden. Dit gebeurt zelfs steeds vaker.

Niet vergeten

Als je van plan bent een bedrijfswagen te gaan leasen, is het wel verstandig bijtelling in je achterhoofd te houden. Als je meer dan 500 privékilometers per jaar in je bedrijfsauto rijdt, dan geldt er een fiscale bijtelling. Deze wordt berekend door een percentage bepaald door de leeftijd en CO2 uitstoot van de wagen. Het is altijd handig je opties voor te leggen aan een specialist bij wie je je vragen kunt voorleggen. Hopelijk ben je in ieder geval al wel wat wijzer geworden over of een bedrijfswagen leasen wat voor jou zou kunnen zijn.

Ook interessant:

Hoe beschermt u uw gezin online?

Wat is aseptisch afvullen?

Ziekteverzuim terugdringen: 3 tips 

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}