maart 19

5 praktische tips voor iedere ondernemer

In welke branche je ook opereert als ondernemer, sommige tips komen je altijd van pas. Denk bijvoorbeeld aan praktische tips, waar je op dagelijkse basis weer iets aan hebt. Op zoek naar inspiratie? Lees dan zeker even verder.

Goede kantoorinrichting

Grote kans dat je een kantoor hebt als ondernemer. Dit kan een thuiskantoor zijn als je een eenmanszaak hebt, of een groter kantoor als je met personeel werkt. Kies in ieder geval voor een goede kantoorinrichting, om welke situatie het ook gaat. Plaats kwalitatief meubilair in de ruimte, van bureau tot bureaustoel.

Houd het netjes met kasten, die voldoende opbergruimte bieden. Werk met kwalitatief apparatuur, zoals een laptop, monitor of koptelefoon. Richt je kantoor verder in met de benodigde kantoorartikelen. Zo is printpapier essentieel om documenten af te kunnen drukken. In de meeste kantoorruimtes vind je tevens notitieblokken, pen, papier en stiften terug.

Timemanagement

Als ondernemer kom je al gauw tijd en handen te kort. Daarom is het zo waardevol om in te zetten op timemanagement. Ga zo slim en efficiënt mogelijk om met de tijd die je hebt! Dat is absoluut waardevol in je bedrijfsvoering. Leer effectief je tijd te beheren. Stel prioriteiten, gebruik planningstools en vermijd tijdverspillende activiteiten die niet bijdragen aan de groei van je bedrijf. Natuurlijk moet je hierin groeien. Je kunt er ook cursussen of trainingen over volgen.

Herkenbaarheid

Zorg voor algemene herkenbaarheid. Laat je logo bijvoorbeeld op verschillende plekken terugkomen, onder andere in je kantoorruimte. Je kunt het logo onder andere aan de muur plaatsen. Maar laat je logo ook zien op briefpapier en in mailhandtekeningen. Hoe vaker dit in beeld is, hoe beter. Bij meetings of andere zakelijke afspraken komt ook een badge van pas, om je naam en bedrijfsnaam mee te laten zien. Bevestig dit bijvoorbeeld aan het jasje dat je draagt. En zorg ook dat je altijd visitekaartjes bij je hebt. Je weet maar nooit op welke momenten het uitkomt om zo’n kaartje uit te delen!

Relevant netwerk

Je hebt als ondernemer baat bij een goed netwerk. Verzamel een goed team om je heen, als je verder wilt uitbreiden. Ga op zoek naar competente medewerkers, en zie de medewerkers gemotiveerd te houden. Juist ook als ze al een langere tijd in je bedrijf werken. Verlies je medewerkers niet uit het oog, maar sta ze juist bij in bijvoorbeeld hun verdere ontwikkeling.

Organiseer je bedrijf daarbij op een manier die logisch en efficiënt is. Duidelijke structuren kunnen de communicatie en uitvoering van taken verbeteren. Daar heeft natuurlijk iedereen iets aan. Niet alleen je personeel is een belangrijk onderdeel van je netwerk. Er zijn meer zakelijke relaties om in te investeren, zoals klanten en leveranciers. Neem de tijd om te investeren in nuttige zakenrelaties. Houd open en duidelijke communicatielijnen met alle betrokkenen. En schakel waar nodig professionele hulp in: ook dit is een waardig onderdeel van je netwerk. Huur professionals zoals accountants, advocaten en consultants in om advies te geven op gebieden waar jouw expertise tekortschiet.

Mee met de tijd

Tot slot: ga mee met de tijd. Innovaties en nieuwe technologieën volgen elkaar immers op de voet op, daar kun je dus maar beter van op de hoogte blijven. Implementeer moderne technologieën om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de productiviteit te verhogen. Denk aan tools voor boekhouding, communicatie, projectmanagement en marketing. Je kunt ook steeds meer automatiseren, wat zeker interessant is om je in te verdiepen. Verken de trends, of die nu te maken hebben met je bedrijfsvoering of met de producten of diensten die je aanbiedt. Zo weet je ook wat er speelt in je branche.

Met deze praktische tips kom je verder met je bedrijf! Er is natuurlijk nog veel meer om aan te denken: jij kent daarbij ook je doelstellingen het beste. Maar deze tips kun je zeker in gedachten houden.

Ook interessant:

Koopzondag Zwolle: Welke winkels zijn open op zondag?

Koopzondag Assen: Welke winkels zijn open op zondag?

Koopzondag Hoorn: Welke winkels zijn open op zondag?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}