augustus 22

Zo vraag je een hypotheek aan als zelfstandig ondernemer

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Zo vraag je een hypotheek aan als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandig ondernemer wordt vaak gedacht dat het lastig(er) is om een hypotheek af te sluiten. Tegenwoordig hoeft dit gelukkig niet meer zo te zijn. Als jij je financiële zaken goed op orde hebt, behoort een hypotheekaanvraag zeker tot jouw mogelijkheden. In dit artikel lees je hoe je een hypotheek aanvraagt als zelfstandig ondernemer.

Hoe werkt een hypotheekaanvraag als zelfstandig ondernemer?

Als je als zelfstandig ondernemer een huis wilt kopen, werkt dit tegenwoordig vrijwel hetzelfde als bij iemand in loondienst. Oftewel: je start een zoektocht naar jouw droomhuis, brengt een bod uit en sluit een hypotheek af, met of zonder de hulp van een hypotheekadviseur. 

De moeilijkheid zit ‘m vooral in het aantonen van jouw inkomen en financiële draagkracht. Waar dit bij iemand in loondienst onderbouwd kan worden met een werkgeversverklaring, kun jij dit als zelfstandig ondernemen niet overleggen. De kredietverstrekker is in dat geval geïnteresseerd in jouw nettowinst over de afgelopen drie jaar. Het gemiddelde hiervan, wordt meegenomen als ‘toetsinkomen’. Dit is het inkomen waarmee jouw maximale hypotheek zal worden berekend. 

Naast de jaarcijfers heb je als zelfstandig ondernemer ook een door een onafhankelijk accountant opgestelde prognose nodig. Dit is een verwachting van jouw winst in het huidige en/of komende jaar. Komt deze prognose fors lager uit dan het gemiddelde? Dan wordt dit bedrag genomen als toetsinkomen.

Welke documenten dien je te kunnen verstrekken?

Om een hypotheek voor ondernemers aan te kunnen vragen, dien je een aantal documenten aan te leveren. Deze zijn nodig om een duidelijk beeld te schetsen van jouw financiële situatie.

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Aangiftes Inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar; 
  • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar; 
  • Jaaropgaven en mogelijke loonstroken van de afgelopen drie jaar;
  • Overzicht van je vermogen (zoals spaarrekeningen, beleggingen en betaalrekeningen);
  • Overzicht van je maandelijkse privé-inkomsten (zoals toeslagen en uitkeringen); 
  • Overzicht van je maandelijkse vaste lasten (zoals verzekeringen en abonnementen).

Heb nog geen jaarcijfers over de afgelopen drie jaar, omdat je pas begonnen bent als eigen ondernemer? Win dan het advies in van een hypotheekadviseur om je mogelijkheden in kaart te brengen. Bekijk ook de hypotheek berekenen tool op NIBCDirect.nl

Ook interessant:

De voordelen van WordPress hosting

Uw partner in leiderschap voor de zorgsector

Koopzondag Nijmegen: Welke winkels zijn open op zondag?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}