De pandemie duurt alweer langer dan we ooit hadden gehoopt. Naast het sociale leven dat op een laag pitje staat betekent dit ook dat de meesten die hun werkplek hebben verplaatst naar thuis hier nog steeds zitten. Een goede werkhouding is ook op kantoor altijd al belangrijk geweest, maar dit jaar zijn we er bewuster van geworden dan ooit. Wij leggen uit wat een werkhouding precies is en hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe jij in de juiste werkhouding kan gaan zitten.
Gezondheidsklachten
Aandoeningen omtrent houdingen en bewegingen zijn de meest gemelde categorie van beroepsziekten. Een verkeerde werkhouding kan zorgen voor gezondheidsklachten, dit is niet wat je wilt. Sommige gezondheidsklachten kan je niets aan doen, maar hier heb je wel degelijk invloed op, dus doe er wat mee. Wanneer je lichaam of een deel hier van te lang achter elkaar een ongunste werkhouding aanneemt is dit belastend voor je lichaam. Dit komt door dat spieren moeten worden aangespannen om in deze houding te staan, vaak ben je je er niet van bewust en denk je dat je prima zit.
1. Zet je beeldscherm op een goede hoogte
Het punt waar je naar toe kijkt speelt mee voor de juiste werkhouding, daarom is de hoogte waar op je je beeldscherm neerzet belangrijk. Stel deze af wanneer je recht voor je scherm zit, de bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte komen te staan. Als het beeldscherm zelf niet verstelbaar is of je een klein beeldschem hebt is het handig om gebruik te maken van een beeldschermstandaard. Als je geen zin hebt om deze te kopen (wat wel een aanrader is) of je krijgt het niet vergoed van je werkgever kan je er altijd nog een stapeltje boeken onder zetten
2. Bepaal de kijkafstand
Je moet het maar net weten maar ook de kijkafstand is bepalend voor hoe je zit. Sowieso speelt de grootte van het scherm mee want hoe groter het scherm, hoe groter de afstand moet zijn. Vaak hebben beeldschermen ongeveer wel de zelfde grootte dus hier is een makkelijke regel: zorg dat je op één armlengte afstand van je scherm zit. Hoe je dit meet is door met je rug goed tegen de rugleuning aan te zitten en je armen recht voor je uit te steken. Je beeldscherm moet namelijk op een kijkafstand staan van zo’n 50 tot 70 centimeter, dit resulteert in een kijkhoek van ongeveer 30 graden. Wat hier belangrijk is is dat je je nek niet buigt en je raadt het al, dit voorkomt nekklachten!
3. Zet je toetsenbord goed
Pak je meetlint er maar weer bij want de beste plaats voor het toetsenbord wat je gebruikt is recht voor je lichaam op 10 tot 15 cm van de rand van je bureau of tafel. Op deze manier kan je je voorarmen laten rusten op de tafel. Als je blind kan typen is het een tip om wanneer je gebruik maakt van een apart toetsenbord hiervan de pootjes in te klappen. Kan je niet blind typen dan kijk je vaker voorover om te kijken naar je vingers, en je raadt het al, het buigen van je nek is niet goed. Een tip wanneer je iets moet overtypen is om een documenthouder aan te schaffen en vanaf hier de tekst over te schrijven
4. Stel de hoogte van je bureau af
Een van de belangrijkste onderdelen van een goede werkplek is je bureau. Ga ook wel echt aan je bureau achter de computer zitten en werk zeker niet vanuit je bed, zo kan je niet rechtop werken en alles hier aan is fout. Op welke hoogte je je bureau moet zetten ligt aan je lengte, maar niet iedereen heeft de luxe van een verstelbaar bureau. De beste hoogte van een standaard bureau voor je werkplek is een bureau of tafel van ongeveer 75 centimeter hoog. Bureaus waarvan je de hoogte kan bepalen zijn er in handmatig- en elektrisch verstelbare bureaus. Als je veel typt tijdens het werk wordt er aangeraden het bureau iets hoger te zetten, doe je dit minder kan hij wat lager worden ingesteld.
5. Kies voor een de juiste bureaustoel
Bij een goede houding is een bureaustoel zeer bepalend. Als je al langer thuiswerkt is het ook ten zeerste aan te raden om een goede bureaustoel aan te schaffen. De simpele keukenstoel van thuis kan wel prima zitten maar dit is zeker niet ergonomisch verantwoord. Wanneer je eenmaal wel een goede bureaustoel hebt zal je deze ook nog juist moeten instellen om uiteindelijk in een goede houding te kunnen gaan zitten. De bureaustoel moet op een hoogte komen dat je knieën in een hoek van 90 graden staan wanneer je voeten plat op de grond staan. Een goede bureaustoel heeft ook armleggers, deze moeten zo zijn ingesteld dat je armen een positie aannemen van een hoek van 90 graden als deze rusten op de armleuningen.
6. Zet je voeten op de grond
Zelfs hier moet je aan denken, de positie van je voeten. Het is de bedoeling dat je voeten plat op de grond staan. Soms is dit zonder hulp niet mogelijk, maak daarom gebruik van een voetensteuntje, deze kan je hier speciaal voor kopen.
Een goede werkhouding is ontzettend belangrijk. De juiste zithouding wijkt waarschijnlijk af van hoe je normaal gesproken zit, dus dit zal even wennen zijn. We snappen dat het in het begin onwennig voelt dus probeer steeds vaker deze houding aan te nemen. Later heb je hier profijt van, je leeft niet alleen nu!