april 21

Drie dingen om rekening mee te houden als ZZP’er

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Drie dingen om rekening mee te houden als ZZP’er

Zzp’er worden en zijn, is een uitdaging. Er zijn veel dingen waar je op moet letten, om succesvol te kunnen zijn. We lichten er hier drie uit, dat zijn de promotie, financiering en verzekeringen.

Promotie

Wellicht begin je als zzp’er onder meer door aanmoedigingen van andere personen, die aangeven dat ze van je diensten gebruik zullen maken. Voor elke onderneming is continuïteit echter van groot belang. Je steekt veel geld en werk in het opzetten van je bedrijf, en je wilt daar ook op langere termijn de vruchten van plukken. Je dient daarom altijd aan de naamsbekendheid van je bedrijf te werken. Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld door sponsoring en reclameborden. Omdat mensen het internet voor vele dingen gebruiken, inclusief het opzoeken van informatie, dien je niet te vergeten om ook dat voor promotie te gebruiken.

Het is niet voor niets dat de Gouden Gids niet meer bestaat. Je bedrijf dient vandaag de dag een presentie op het internet te hebben, ook als je geen webwinkel hebt. Mensen gebruiken een zoekmachine om bijvoorbeeld op het internet een accountant te zoeken. Een presentie op het internet begint met een goede website, die hoog in de zoekresultaten van zoekmachines eindigt. Dat laatste is een voorwaarde. Behalve een website kan een goed gebruik van sociale media prima resultaten opleveren.

Financiering

Doorgaans zul je voor het beginnen als zzp’er financiering nodig hebben. Dat zal ook gelden voor een bestaande onderneming, die wil uitbreiden. Afhankelijk van het soort onderneming kan je misschien af en toe een financieel ruggensteuntje gebruiken. Dan kan een doorlopend krediet nuttig zijn. Voor de aanschaf van een bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een bedrijfsauto of machine, zou je leasing kunnen overwegen. Dan hou je je handen vrij voor andere uitgaven, zoals voor verbruiksgoederen.

Voor een zakelijke lening verlangt de bank doorgaans inzage in de bedrijfsresultaten van de afgelopen drie jaren. Die heeft een beginnende zzp’er uiteraard niet. Een goed ondernemingsplan wil dan wel eens helpen. Er zijn financiële instellingen die producten speciaal voor zzp’ers aanbieden. Er zijn allerlei subsidies en andere hulpregelingen voor zzp’ers, waarvan je wellicht gebruik kunt maken. Het is daarom nuttig om op de hoogte te zijn van die subsidies en hulpregelingen. Een zakelijke rekening vergelijken is dan ook een slim idee.

Verzekeringen

Je rechten en plichten als zzp’er, en die van klant, kun je in algemene voorwaarden vastleggen. Er blijven echter belangrijke risico’s bestaan. Vaak kan je die, zeker als beginnende zzp’er, niet voor eigen rekening nemen. Een oplossing daarvoor is het afsluiten van verzekeringen. Dan weet je wat je maandelijks kwijt bent en welke risico’s door de verzekeringen (niet) gedekt worden. Een aantal bedrijfsverzekeringen zijn:

  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Rechtsbijstand
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Pensioen

Opdrachtgevers kunnen van je eisen dat je een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid hebt afgesloten. Dat kan ook een voorwaarde zijn voor de toetreding tot een brancheorganisatie.

Ook interessant:

Waar moeten ondernemers op letten als ze een baby krijgen?

Slim lenen doe je met deze 4 stappen

De voordelen van een cursus Arbeidsrecht 

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}