juni 28

Welke voordelen heeft outplacement voor jou als werkgever?

  • Home
  • /
  • Managen
  • /
  • Welke voordelen heeft outplacement voor jou als werkgever?

Steeds vaker wordt er bij ontslag voor een outplacementtraject gekozen. Maar wat is outplacement precies? Wat houdt dit in? En belangrijker nog: welke voordelen heeft dit voor jou als werkgever?

Het is nooit prettig om ontslagen te worden. Het levert veel extra stress op. Zorgen over de toekomst. Gelukkig zijn er wel enkele manieren waarop deze zorgen verlicht kunnen worden. Bijvoorbeeld met behulp van een outplacementtraject. Outplacement is een ander woord voor ontslagbegeleiding. Hierbij krijgt de werknemer een coach toegewezen die gaat helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Dit wordt niet voor hem gedaan, maar hij leert wel de nodige dingen om aantrekkelijker te worden binnen de arbeidsmarkt en te ontdekken welke kant hij precies op kan gaan. Dit leidt in de meeste gevallen tot snelle resultaten.

Tot zover de voordelen voor de werknemer. Maar waarom zou je hier als werkgever in investeren?

Goede relatie met werknemer behouden

Een ontslag betekent niet altijd dat er ruzie hoeft te zijn. Sterker nog: in veel gevallen draag je de werknemer nog steeds een warm hart toe. Dat kan ook bijna niet anders als deze al jaren bij jou in dienst is. Je wenst hem dan ook echt het allerbeste voor de toekomst en hoopt dat hij snel een andere baan zal vinden. Wanneer er echter geen perspectief voor de toekomst wordt geboden, kan dit wonden in de relatie veroorzaken.

Beide partijen hebben er niets aan als de wegen met veel ruzie en bombarie zullen scheiden. Het grootste voordeel van outplacement is dan ook dat je de goede relatie met de werknemer kunt behouden. Je toont je betrokkenheid bij zijn toekomst en doet er alles aan, zodat hij straks gewoon weer bij een nieuwe werkgever aan de slag kan. Misschien wel zijn absolute droombaan kan vinden. Zijn welzijn telt en dat laat je zien.

Reputatie van het bedrijf

Besef goed dat een reorganisatie ook gevolgen heeft voor het bedrijf. Zeker als hierbij weinig aandacht is geschonken aan de gevolgen voor de getroffen medewerkers. Dit kan de reputatie van het bedrijf schade toebrengen. Wanneer je toont dat je alle stappen wilt nemen om de getroffen medewerkers te helpen, zal dit tot veel positiviteit leiden.

Bovendien is de kans groot dat de getroffen werknemers na hun ontslag ook alleen maar positief over jullie werkwijze zullen spreken. Soms kan het niet anders dan dat mensen losgelaten zullen worden. Maar dat betekent niet dat je dan niet nog steeds iets voor ze kan betekenen. Als je met die insteek de reorganisatie tegemoet gaat, zal dit wonderen doen voor de reputatie van jouw bedrijf.

Juridische kosten besparen

Wanneer een ontslag heel rommelig verloopt, kan de werknemer er ook voor kiezen om juridische hulp in te schakelen. Zeker wanneer hij het met geen van de ontslagvoorwaarden eens is. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en dingen als een outplacementtraject kunnen hem helpen om sneller akkoord te gaan. Als dit niet gebeurt, zal dit ook extra kosten voor het bedrijf opleveren. Met outplacement kan dit in veel gevallen dus voorkomen worden.

Ook interessant:

Help je organisatie een handje

Welk type busje kun je huren tijdens een verhuizing?

Maak de zoektocht naar een executive makkelijker met deze tips

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}