februari 17

Welke eisen zijn er voor het aanvragen van een zakelijke lening?

  • Home
  • /
  • Ondernemen
  • /
  • Welke eisen zijn er voor het aanvragen van een zakelijke lening?

Ben je ondernemer en wil je jouw bedrijf laten groeien? Dan zit het er dik in dat je moet investeren. Omdat een investering over het algemeen flink wat geld kost, kan het zijn dat het je ontbreekt aan de financiële middelen. Toch betekent dit niet dat je een investering uit moet stellen. Je kunt namelijk een zakelijke lening aanvragen. Veel ondernemers maken gebruik van deze financieringsvorm om een langlopende investering in hun bedrijf te financieren. Het is alleen niet zo dat iedere ondernemer ook in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Benieuwd of dit voor jou wel het geval is? Hier lees je welke eisen er zijn voor het aanvragen van een zakelijke lening.

Financiële voorwaarden

Omdat je een schuld aangaat als je een zakelijke lening afsluit, wil een geldverstrekker eerst wat meer weten over de financiële situatie van jouw bedrijf. Als de financiën niet bepaald rooskleurig zijn, is de kans groot dat je geen zakelijke lening af kunt sluiten. Daarom wil je waarschijnlijk weten aan welke financiële voorwaarden je moet voldoen om een zakelijke lening aan te vragen. Allereerst verlangt een geldverstrekker dat je een minimale omzet van 50.000 euro draait. Wanneer je niet aan dit bedrag komt, heeft het geen zin om een zakelijke lening aan te vragen.

Wie denkt dat een zakelijke lening vastzit op de omzet van een bedrijf, heeft het mis. Dit is weliswaar een belangrijk onderdeel, maar geldverstrekkers kijken verder. Je moet bijvoorbeeld ook gegevens aanleveren over het eigen vermogen van je onderneming. Een geldverstrekker eist namelijk van ondernemers dat zij een positief eigen vermogen hebben. Tot slot wordt er ook aandacht besteed aan het resultaat van je onderneming. Heb je een negatief resultaat? Dan kom je niet in aanmerking voor een zakelijke lening. Een positief resultaat (winst) is namelijk één van de eisen om een zakelijke lening aan te vragen. Door naar de financiële situatie te kijken kan een geldverstrekker inschatten of je de aflossing en rente over een zakelijke lening kunt betalen. 

Rechtsvorm

Geldverstrekkers kijken vooral naar het financiële plaatje, maar er is meer. De gekozen rechtsvorm speelt namelijk ook een rol. Is jouw bedrijf een naamloze vennootschap (nv)? Dan kun je geen zakelijke lening aanvragen. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor een zakelijke lening als jouw bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), maatschap of besloten vennootschap (bv) is. 

Zakelijke rekening

Als ondernemer ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Wil je een zakelijke lening aanvragen? Dan ontkom je niet aan een bedrijfsrekening. Denk niet dat het voldoende is om er eentje te openen vlak voordat je een zakelijke lening aanvraagt, want dat is niet het geval. Je moet namelijk minimaal vijftien maanden transactiedata hebben op een zakelijke rekening. 

Branche

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een zakelijke lening, kijkt een geldverstrekker ook naar de branche waarin je actief bent. Bedrijven uit bepaalde branches kunnen namelijk geen zakelijke lening aanvragen. Is jouw bedrijf een financiële instelling of actief in commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, tabak, drugs en gokken? Dan voldoe je niet aan de eisen van een zakelijke lening. Ook politieke en levensbeschouwelijke organisaties kunnen geen zakelijke lening aanvragen.

Ook interessant:

Waarom kassa software onmisbaar is voor jouw bedrijf

Wat is een verkoopproces voor B2B bedrijven?

Wat doet een factoring bedrijf precies?

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}