juli 14

Wat is SD-WAN? Dit is wat je moet weten!

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten netwerkprotocollen. Vandaag gaan we dieper in op de SD-WAN oplossing. Dit is vandaag de dag een veelbesproken netwerkprotocol en wij gaan vandaag vertellen wat het precies inhoudt en waar het voor gebruikt wordt.

Wat is SD-WAN? 

SD-WAN is een bepaald TYPE computernetwerk dat het mogelijk maakt om internettoegang te hebben via meerdere bronnen. Hierbij gaat het om kabel, DSL of andere soorten IP-transport om hoge doorvoer te bieden in combinatie met betrouwbare datakanalen. Een SD-WAN oplossing combineert opties van connectiviteit zoals multiprotocol label switching, ook wel afgekort MPLS, breedband en mobiel. Een belangrijk element hiervan? Je hebt besturing die volledig gecentraliseerd is, zodat beveiligingsmechanismen, netwerkverbindingen, applicaties stromen, beleid en beheer in algemene zin gescheiden worden van hardware.

Ook krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen wan en SD wan. In principe is het niet veel meer dan een los computernetwerk dat een geografisch groot gebied bestrijkt. Het kan hierbij gaan om verbindingen tussen huurlijnen of satellieten, maar ook telefoonsystemen. SD Wan is een technologie die op software gebaseerd is die als het ware een bestaand netwerk overkoepelt. Het fysieke netwerk staat dus apart van het logische netwerk. Bij een traditionele WAN is het bijvoorbeeld zo dat deze enkel inkomende berichten kan verwerken. SD-wan heeft dit niet en wordt niet beperkt door hardwarecomponenten die het netwerk vormen.

Het belang van SD-wan

Er zijn veel bedrijven die SD-wan gebruiken voor een zeer wijde range op het gebied van netwerkverbinding en prestatieproblemen te kunnen oplossen en hun bedrijfsresultaten effectief te kunnen verbeteren. Zo biedt SD-wan het voordeel van een veilige en stabiele Wanverbinding tegen reguliere internetprijzen. Dat betekent dat breedbandverbinding flexibeler en zuiniger is dan MPLS-verbindingen die doorgaans langere levertijden en duurdere contracten hebben.   

Nog een voordeel is dat je het netwerkbeheer met SD-wan vereenvoudigd, wanneer je WAN service implementeert op brancheniveau, dan is dit snel en eenvoudig. Dit effect protocol is namelijk op Cloud architectuur gebaseerd en daarom vinden bedrijven het ook makkelijk om te schalen over vele eindpunten. Filiaal infrastructuur valt hierdoor te stroomlijnen door het netwerkdiensten in te voegen. Of je dit nu doet in de cloud, in data centers of de filiaalrand.  

Omdat het een onder meer ook een controlefunctie gebruikt om de traffic over de WAN te leiden, verbetert dit de gebruikerservaringen en zorgt het voor hogere applicatie prestaties. Dit gaat gepaard met hogere productiviteit van de gebruikers en lagere kosten voor de IT.

Ook stelt dat een bedrijf in staat om heel eenvoudig WAN verbindingen te kijken, toe te voegen of te verwijderen en om vaste of mobiele verbindingen te kunnen combineren. Je krijgt een flexibele vesting wanneer je met SD-wan aan de slag gaat, omdat meerdere koppelingen, services en apparaten naast de oude infrastructuur kunnen bestaan. 

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}