augustus 29

Wat doet een payroll bedrijf?

Payroll is een steeds populairdere vorm van flexwerken. Door middel van payroll kan een bedrijf heel wat verplichtingen en verantwoordelijkheden over, van, voor werknemers uit handen geven aan een payroll bedrijf. Maar wat doet een payroll bedrijf nu precies? 

Payroll is zonder werkgeversverplichtingen 

Bij payroll geef je de verplichtingen van het werkgeverschap uit handen. Dit wordt opgevangen door een payroll bedrijf. Zij nemen zowel de salarisadministratie als het juridische werkgeverschap voor hun rekening. Een werknemer die voor jouw bedrijf komt werken, staat dus op de loonlijst van het payroll bedrijf, en wordt tewerkgesteld bij jouw bedrijf. Hierdoor zijn de werkgeverstaken en risico’s voor het payroll bedrijf

Een payroll bedrijf neemt een hele boel administratieve zaken uit jouw handen. Het payroll bedrijf zorgt voor:

  • De loonadministratie
  • De cao’s
  • De arbeidsovereenkomsten
  • Pensioen
  • Verlof
  • Vakantiedagen
  • Begeleiding en doorbetaling bij ziekte
  • Ontslag en transitievergoeding
  • Het verstrekken van jaaropgaves

Voordelen van payroll 

Het grootste voordeel is dat je zelf geen administratieve zaken hoeft te verzorgen voor jouw (payroll) werknemer. Dit bespaart je een hele hoop tijd en werk. 

Een tweede voordeel is dat er veel verplichtingen en verantwoordelijkheden uit je handen worden genomen. Zo draait jouw bedrijf bijvoorbeeld niet op voor ziektekosten of ontslagvergoedingen. Daarnaast biedt het werken op payroll basis ook veel flexibiliteit. Als inlener kun je redelijk eenvoudig de payrollovereenkomst beëindigen. 

Nadelen van payroll

Doordat er een tussenbedrijf wordt ingeschakeld, welke je dus ook moet betalen, zijn je kosten aan de payroll werknemer dus hoger in vergelijking met een vaste werknemer. Daarnaast kom je niet in aanmerking voor overheidssteun voor je payroll werknemer. Dit komt omdat de werknemer in feite werkt voor het payroll bedrijf. Ondanks dit, blijf jij wel aansprakelijk voor je payroll werknemer. Als het payroll bedrijf de werknemer dus niet betaald, dan is jouw bedrijf aansprakelijk.

Het verschil tussen een payroll bedrijf en een uitzendbureau

Het klinkt dus een beetje als een uitzendbureau, maar er is wel degelijk een belangrijk verschil tussen een payroll bedrijf en een uitzendbureau. Waar een uitzendbureau wél een allocatiefunctie heeft, heeft een payroll bedrijf dit in principe niet. Dit betekent dat een uitzendbureau zorgt voor de werving en selectie van kandidaten, en een payroll bedrijf doet dit niet. Hierbij worden de payroll werknemers door de opdrachtgever zelf aangedragen. Dit zorgt er dus ook voor dat een payroll werknemer niet zonder toestemming van de opdrachtgever bij een ander bedrijf mag werken. Bij een uitzendbureau mag dit dus wel.

Of samenwerken met een payroll bedrijf bij jouw bedrijf past, hangt helemaal af van je eigen situatie!

Ook interessant:

Alles wat je moet weten over factoring

5 essentiële documenten voor ondernemers

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}