mei 6

Wat betekent je internetsnelheid eigenlijk? Download, upload en ping uitgelegd

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat betekent je internetsnelheid eigenlijk? Download, upload en ping uitgelegd

Trage of instabiele internetverbindingen kosten bedrijven dagelijks tijd, geld en klanten. Of je nu in de cloud werkt, webshopbestellingen verwerkt of videocalls voert – zonder snel en betrouwbaar internet loop je direct achterstand op. Daarom is het belangrijk om te letten op je downloadsnelheid, uploadsnelheid en pingtijd. Maar wat houden deze termen allemaal in? 

Wat betekent downloadsnelheid?

Downloadsnelheid betekent hoe snel de informatie van een server naar jouw computer of telefoon gaat. Vooral als je veel grote bestanden binnenhaalt, doet de downloadsnelheid ertoe. Met een lage snelheid moet je namelijk lang wachten tot alle data is binnengehaald.

Nu vraag je je misschien af: wat is een acceptabele downloadsnelheid? Over het algemeen kun je stellen dat je minimaal 100 Mbps downloadsnelheid moet hebben in bedrijf met meerdere werkplekken. Organisaties met meer dan tien medewerkers kiezen vaak voor 500 Mbps tot 1 Gbps. Dan heb je een redelijk snelle verbinding.

Wat betekent uploadsnelheid?

De uploadsnelheid is precies het omgekeerde van de downloadsnelheid: hoe snel je gegevens een server bereiken. Dit is belangrijk voor het sturen van offertes, het delen van projectbestanden, het maken van back-ups en het houden van videovergaderingen. Misschien verkoop je je producten via livestreams op bijvoorbeeld TikTok. Ook dan is een hoge uploadsnelheid handig om te hebben.

Gebruik je systemen als Google Drive, Microsoft 365, een CRM of houd je veel videovergaderingen, dan heb je echt een verbinding van minimaal 50 Mbps nodig. Werk je ook met grote mediabestanden en remote desktop, dan is 100 Mbps of meer handig om te hebben. Is je uploadsnelheid te laag, dan merk je dat aan hoe snel bestanden worden gesynchroniseerd en haperende videogesprekken.

Symmetrische snelheden zijn een voordeel

Wanneer je bezig bent met internet vergelijken, kom je erachter dat bij glasvezel de download- en uploadsnelheid gelijk zijn! Bijvoorbeeld 1000 Mbps download en 1000 Mbps upload. Maar je ziet ook dat enkele providers asymmetrische verbindingen bieden. Dan is de downloadsnelheid veel hoger dan de uploadsnelheid.

Eigenlijk moet de voorkeur uitgaan naar symmetrische snelheden. Deze bieden namelijk het snelste internet. Symmetrische snelheden zorgen ook voor een stabielere verbinding. Zo voorkom je dat je lang moet wachten op uploads van grafisch materiaal of dat je back-ups vertragen.

Goed om te weten: sommige providers spreken over glasvezel, terwijl ze alleen maar glasvezel tot de voordeur leveren, alles wat daarna komt, is koper. Dan zie je dat de downloadsnelheid wel heel hoog is, maar de uploadsnelheid achterblijft. Bij echte glasvezel is de verbinding altijd symmetrisch. Daar kun je dus op letten als je een keuze maakt voor een provider.

Waarom doet pingtijd ertoe?

Misschien heb je wel eens gehoord van ‘lags’, ‘pingtijden’ en ‘latency’. Deze tijden zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat videobellen en gewone telefonie goed werken. Werk je met veel virtuele werkplekken, dan merken je medewerkers bij een hoge pingtijd dat er veel vertraging is. Het duurt langer om programma’s te openen of om muisklikken in de virtuele omgeving te registreren. Heb je een flinke pingtijd, dan wordt de gesprekskwaliteit op een gegeven moment onaanvaardbaar. Boven de 100 milliseconde pingtijd haperen systemen en gesprekken.

Haperende gesprekken zorgen voor een onprofessionele indruk. Een professioneel bedrijf moet een goede verbinding gewoon voor elkaar hebben. Maak dus werk van je pingtijd.

Het verschil tussen verbindingen

Al deze snelheden verschillen voor elke type verbinding. Zo is bijvoorbeeld je mobiele telefoon via 4G vaak een stuk trager dan je internetverbinding op de zaak via glasvezel. Meestal is je verbinding op kantoor ook een stuk stabieler. Logisch, want op je mobiele telefoon moet je verbinding maken met een zendmast, terwijl je verbinding op kantoor gewoon bekabeld is. Ook in soorten verbindingen onderling zit een verschil.

DSL is goedkoop, maar vaak instabiel bij meerdere gebruikers. 5G is interessant voor tijdelijke locaties of mobiele teams, maar nog niet altijd betrouwbaar voor volledige kantoorautomatisering. Glasvezel biedt de stabiliteit en snelheid die nodig is voor moderne kantoren. Een overzichtje van de snelheden per verbinding:

Satelliet: maximaal 100 Mbps

4G: maximaal 9 tot 50 Mbps

DSL: maximaal 100 Mbps

5G: maximaal 1000 Mbps

Kabel: maximaal 1200 Mbps

Glasvezel: maximaal 8000 Gbps

Providers vergelijken op snelheden

Waar je het beste voor kunt kiezen, hangt maar net af van wat je als bedrijf nodig hebt en wat je met je internetverbinding gaat doen. Terwijl veel bedrijven alleen vergelijken op de prijs om zo te besparen op de IT-kosten, raden wij aan om ook de snelheid van elke verbinding te bekijken en te kijken naar Service Level Agreements voor zakelijk gebruik. Dat gaat namelijk voor een groot deel bepalen hoe tevreden je bent met een bepaalde provider.

Naast de prijs is het ook een goed idee om recensies over internetproviders te lezen. Op die manier weet je wat andere bedrijven van een provider vinden. Weet je niet zeker of je de juiste provider kiest? Kies dan voor een jaarcontract. Bevalt het na een jaar niet, dan kun je moeiteloos overstappen.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}