oktober 29

Waarom roestvaststaal in de professionele keuken?

  • Home
  • /
  • Managen
  • /
  • Waarom roestvaststaal in de professionele keuken?

In de horeca gelden strikte eisen met betrekking tot hygiëne. Restaurants dienen te voldoen aan de eisen van voedselveiligheid. Deze eisen zijn beschreven in de Hygienecode. Het gaat dan om het bewaren en bereiden van voeding, het schoonmaken en desinfecteren van de horecakeuken en het gebruik van kleding en handschoenen.

Professioneel en veilig

De horecakeuken is een werkplek die een logische inrichting kent voor wat betreft de werkzaamheden. De warme en natte werkplekken zijn gescheiden en er dient een goede luchtafzuiging te zijn. Er zijn regels voor brandveiligheid, maar ook voor de hoogten van de werkbanken. Ten alle tijden dienen medewerkers veilig en ergonomisch verantwoord te werken. Speciaal schoeisel moet uitglijden op de vloer voorkomen.

Verschillend roestvaststaal

Het materiaal van de horecakeuken is ongetwijfeld roestvaststaal. RVS is eenvoudig te reinigen, roest niet en is nagenoeg onverslijtbaar. Toch zijn er duidelijke kwaliteitsverschillen in RVS. Voor de professionele keuken zijn er twee standaarden, namelijk de klasse 430 en 304. Het verschil zit hem vooral in de duurzaamheid. Klasse 304 is vervaardigd van chroom en nikkel en is daardoor corrosieproof. Vooral voor plekken waar constant gewerkt wordt, dient klasse 304 gebruikt te worden. Bij apparaten volstaat de voordelige RVS variant.

Hoe dikker hoe beter

Naast de samenstelling van roestvast staal speelt ook de dikte een rol. Het materiaal is leverbaar in 1,5, 1,2 en 0,9 millimeter. Voor de duurzaamheid geldt hoe dikker het materiaal hoe langer de levensduur. Werkplekken zoals een RVS spoeltafel, gootstenen en werktafels worden veelvuldig gebruikt en dienen daarom een minimale dikte van 1,2 millimeter te hebben. Roestvaststaal kent verder twee afwerkingen; hoogglans gepolijst en mat geborsteld.

Er mag weer gewerkt worden in het restaurant. Er gelden nog steeds coronamaatregelen in de horeca, maar vergeleken met de situatie van één jaar terug, zijn de beperkingen mild. De anderhalvemeter is voorlopig afgeschaft en er hoeven geen mondkapjes meer gedragen te worden. De horeca mag tot middernacht open, maar er moet wel gecontroleerd worden op het coronatoegangsbewijs.

Ook interessant:

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}