Als je niet over voldoende financiële ruimte beschikt, kan geld lenen de manier zijn om bijvoorbeeld een grote aankoop te financieren. Over goede kennis beschikken van alle voor- en nadelen van een persoonlijke lening is dan wel belangrijk. Zo voorkom je dat je het overzicht verliest en je persoonlijke lening een blok aan je been wordt. Weten waar je aan begint is van groot belang, als jij besluit om een persoonlijke lening af te sluiten. Met deze drie tips kom jij beslagen ten ijs en kun je zorgeloos geld lenen.
Voorwaarden vergelijken bij geldverstrekkers
Een persoonlijke lening maakt voor lange tijd deel uit van je vaste lasten. Voordat je begint met geld lenen, is het goed om online meerdere geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Besteed hierbij in ieder geval aandacht aan:
- De looptijd van je persoonlijke lening
- Het rentepercentage dat je gaat betalen
- Mogelijkheid tot kwijtschelding van de lening, in geval je overlijdt
- Mogelijkheid om kosteloos vervroegd af te lossen
- De kleine lettertjes in het contract
BKR-registratie
Het is een misvatting dat een BKR-registratie pas van toepassing is bij een betalingsachterstand. Zodra jij een geldbedrag gaat lenen dat hoger is dan 250 euro met een looptijd die langer is dan een maand, is er sprake van een BKR-registratie. Op het moment dat jij bij een bank aanklopt voor een lening, zal het BKR geraadpleegd worden om te zien of jij in het verleden schulden hebt gemaakt die je niet volgens de regels hebt terugbetaald. Is dit het geval, dan is er sprake van een negatieve BKR-registratie. De bank zal jou het gevraagde geld dan naar alle waarschijnlijkheid niet uitlenen. De geldverstrekker wil immers een zo hoog mogelijke garantie dat jij het totaalbedrag ook echt terug gaat betalen.
Inkomen in de toekomst
Geld lenen doe je voor een langere periode. Gedurende de tijd dat je persoonlijke lening loopt, kan er echter veel veranderen in je financiële situatie. Je kunt bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt raken, waardoor je inkomen lager wordt. Wees je ervan bewust dat het geldbedrag dat je hebt geleend ook in die gevallen gewoon terug moet worden betaald. Houd dus rekening met eventuele tegenslagen, als jij je gaat verdiepen in een geldlening. Zorg dat je niet meer leent dan wat je echt nodig hebt en voorkom dat je in geval van financiële tegenslag diep in de schulden komt.
Conclusie
Het afsluiten van een persoonlijke lening kan ervoor zorgen dat je toch die aankoop kunt doen die je voor ogen hebt. Houd er wel rekening mee dat elke geldverstrekker andere voorwaarden en rentepercentages hanteert. Maak daarom pas je keuze, nadat jij je goed hebt verdiept in de voor- en nadelen van de mogelijke geldschieters. Op het moment dat je weet met welke partij je in zee gaat, is het sowieso verstandig om de lening zo kort mogelijk te laten voortduren. Extra aflossen, zodra je financiële situatie dat toelaat, is dus aan te raden. Mocht er zich in de toekomst een probleem voordoen in jouw financiën, dan hoef jij je minder snel ongerust te maken over het terugbetalen van het bedrag dat je geleend hebt.
Let op: geld lenen kost geld