november 15

Voor jezelf beginnen? Houd hier rekening mee

De knoop doorhakken om voor jezelf te beginnen is best spannend. Je moet van alles uitdenken en regelen voordat je geld kan gaan verdienen. Ben jij ook van plan je in te schrijven als ondernemer? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken die je niet mag vergeten, zoals het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp of het doen van belastingaangifte. Ook sommige andere dingen schieten er al gauw bij in. Hieronder delen we enkele punten die zeker je aandacht verdienen!

Risico’s en verzekeringen

Veel startende ondernemers beginnen met het schrijven van een ondernemingsplan om de belangrijkste aspecten van hun business helder te krijgen, voor zowel zichzelf als voor anderen. In zo’n plan worden dan ook vaak de markt, de doelgroep en de ondernemingskwaliteiten beschreven. Hier vloeien zowel kansen als bedreigingen uit voort. Gelukkig kunnen risico’s in meer of mindere mate beperkt worden door verzekeringen af te sluiten. Zo kan voor zelfstandigen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers handig zijn, maar ook een rechtsbijstandverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen een uitkomst bieden.

Administratie en potentiële aftrekposten

Als beginnend ondernemer komt er veel op je af. Het bijhouden van de administratie schiet er dan ook al gauw bij in. Kies je echter direct een boekhoudprogramma uit en open je een zakelijke rekening? Dan maak je het jezelf een stuk makkelijker om je boekhouding bij te houden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je administratie uit te besteden.

Hoewel het inhuren van accountants vaak niet goedkoop is, betalen ze zichzelf ruimschoots terug. Ze weten namelijk hoe ze slim gebruik kunnen maken van aftrekposten om je winst te maximaliseren. En jij? Jij kunt je focussen op je business. Een win-win situatie dus!

Het opbouwen van pensioen

Ook als in Nederland wonende zzp’er heb je recht op AOW (basispensioen) als je de AOW-leeftijd bereikt. Dit is helaas geen vetpot, veel zelfstandigen bouwen daarom nog aanvullend pensioen op. Hier zijn verschillende manieren voor. Zo zijn er een aantal initiatieven genomen voor collectieve pensioenregelingen, kun je een deel van de winst reserveren voor een fiscale oudedagsreserve (FOR) of voor een lijfrente kiezen bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Je kunt natuurlijk ook in eigen beheer pensioen opbouwen. Overleg eventueel met een pensioenadviseur welke manier om je pensioen aan te vullen het best bij jou past.

Ook interessant:

Hoe word je een sponsor? 

De verschillende soorten voetbaltribunes die je in stadions ziet

Reactie achter laten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}